Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website

Schnitger op sneakers voegt jong element
toe aan oud instrument

Alex Tjoelker van Urban House Groningen over dansen op orgelmuziek.

Op 19 oktober is de Pelstergasthuiskerk in Groningen het toneel voor een verrassende workshop met aansluitend een voorstelling waarbij hiphop wordt gecombineerd met orgelmuziek. Hoe deze bijzondere combinatie tot stand is gekomen vertelt Alex Tjoelker, hoofd productie/projectleider van Urban House Groningen, een cultuurorganisatie die zich richt op cultuureducatie, talentontwikkeling en presentatie.

Alex Tjoelker

“‘Urban’ is de verzamelnaam voor stedelijke cultuur en is erg populair onder schoolgaande jeugd. New York is de bakermat van hiphop. Deze stroming, die overigens hand-in-hand gaat met rap, ontstond eind jaren zeventig. Het ‘bestaat uit een gestileerde ritmische muziek die vaak gepaard gaat met rappen, een ritmische en rijmende spraak-zang-techniek’ [Wikipedia]. Het werd in de beginjaren vooral op straat uitgevoerd en was aanvankelijk met name populair onder Afro-Amerikaanse jongeren, die leefden in de getto’s van de Amerikaanse steden. Inmiddels is het de dominante cultuurstroming in Nederland – en misschien wel in de hele wereld – en wint het zelfs van de popmuziek. Het is van subcultuur naar cultuur gegaan.”

Dansvoorstelling op orgelmuziek
Deze Orgelzomer 2019 was niet de eerste keer dat er vanuit de (Groninger) orgelwereld contact werd gezocht met Urban House Groningen. Zo informeerde Betty (Knigge) al eens eerder of het mogelijk was om een dansvoorstelling te maken op basis van orgelmuziek en op deze manier een jong element toe te voegen aan een oud instrument. Het was voor Euwe Zijlstra, de betrokken organist, wel even wennen maar choreograaf Mohamed Yusuf Boss verwoordde het aldus: “Ik dans op het podium en jij danst achter het orgel.” Alex: “Het idee was om met scholieren een voorstelling te maken voor een voorprogramma in combinatie met het orgel. We zijn langs een aantal scholen gegaan en hebben leerlingen uitgenodigd zich aan te melden. Er kwamen veertig aanmeldingen binnen verdeeld over drie scholen voor wie wij een introductieworkshop hiphop hebben gegeven. Tijdens de workshop speelde Euwe een stuk uit Interstellar een sciencefictionfilm waarin orgelmuziek voorkomt. Uiteindelijk gingen twaalf mensen door met wie wij een kleine show uitvoerden. Vervolgens vroegen wij ons af of dit niet een interessant project was voor scholen?

Hoge drempel
De organisatie hoopt dat voor de workshop Schnitger op sneakers zich tien à vijftien jongeren aanmelden. “Het is het startpunt”, zegt Alex, “vandaar willen wij het uitrollen in de provincie met zes kernen. Het betreft steeds een VMBO-school met een kerkorgel in de buurt. Het project loopt nog deels in 2019 tot eind 2020. Ik heb wel gemerkt dat, als je er een orgel bij betrekt, de drempel hoog is. Voor veel jongeren – en ook ikzelf ben niet met orgelmuziek opgegroeid – is het orgel een onbekend fenomeen.” De muziek voor de workshop is geschreven door choreograaf Juersson Hermanus en ligt nu bij organist Vincent Hensen.

Waarom vindt Alex het belangrijk dat jongeren naast hiphop(dans) ook het orgel leren kennen:
“Het gaat om je openstellen voor nieuwe ervaringen met als uitgangspunt het eigen referentiekader. Jongeren leren door hiphop dans met orgelmuziek te combineren verder te kijken dan wat ze gewend zijn. Het orgel is een heel divers instrument, maar je kan er wel vanuit gaan dat jongeren er een eenzijdig beeld van hebben. Dat beeld proberen we te doorbreken. Natuurlijk moet dit van twee kanten komen. Zo kan ik mij voorstellen dat er in de ‘orgelwereld’ een eenzijdig beeld van jongeren bestaat die zich binnen het urban veld bewegen. Wie weet wat het naar elkaar toe bewegen van deze ‘werelden’ voor prachtige resultaten kan opleveren!”

Verderop in deze Orgelkalender vindt u meer informatie over de workshop en voorstelling op 19 oktober.

urbanhousegroningen schnitger op sneakers

Sander van Marion
Jubileumconcert Sander van Marion
Dorpskerk Midwolda
 
Zaterdag 5 oktober geeft organist Sander van Marion een concert op het Hinsz-orgel in Midwolda. Zestig jaar geleden begon de muzikale reis van de organist, dirigent en componist Sander van Marion. Tijdens zijn 60-jarige jubileumconcerten neemt Sander van Marion de luisteraars mee op zijn muzikale wereldreis van veel hoogtepunten en prachtige herinneringen aan bijzondere plaatsen en unieke orgels. Eén van de orgels die hij bijzonder graag wilde bespelen tijdens dit afscheidstournee is het orgel in de Dorpskerk te Midwolda gebouwd in 1772 door Orgelbouwer A.A. Hinsz.
 
Laat u tijdens dit concerten verrassen, zoals jubilaris Sander van Marion in de afgelopen zestig jaar vaak zelf verrast werd en dit in zijn muzikale spel en improvisaties verrassend kon ‘vertalen’. Veel luisterplezier tijdens dit bijzondere jubileumconcert!
 
Datum: 5 oktober
Tijd: 20:00 – 21:00 uur, kerk open om 19:30 uur
Toegang: €10,-
Alex Vissering
Het mooiste van 2 werelden: Cash in de kerk
Dorpskerk Midwolda
Alex Vissering, Olaf Vos, Ludolf Heikens

‘Met het orgel erbij: kippenvelmoment!’
Alex Vissering over het programma

 
Op 6 oktober wordt in de Dorpskerk van Midwolda in het kader van ‘Het mooiste van 2 werelden’ een bijzonder concert gegeven: Cash in de kerk. Uitvoerenden zijn organist Ludolf Heikens en de muzikanten Alex Vissering en Olaf Vos met medewerking van de Groningse band VanDeStraat. De redactie had een kort gesprek met Alex Vissering.

Het publiek staat een bijzondere ervaring te wachten als zij op 6 oktober bekende stukken van de legendarische Amerikaanse country- en westernzanger Johnny Cash horen in combinatie met het Hinsz-orgel van Midwolda. “De repetities vond ik spannend. Hoe zou het gaan met de akoestiek. Die galm in de kerk. Toch anders dan in een zaal. We moesten daar wel aan wennen. Vooral de timing is van belang. We werken tijdens het concert daarom met een geluidsman. Bij het orgel staat een spiegel zodat Ludolf ziet wat er beneden gebeurt.

Vóór de pauze laten Olaf en ik iets van onszelf horen, tijdens de pauze is er een streekproductenmarkt en na de pauze vertel ik eerst iets over Johnny Cash. Cash was een grootheid in Amerika, meer dan wij in Nederland weten. Vervolgens vertel ik kort iets over het orgel. Daarna gaan we bekende Cashnummers zingen en spelen waaronder ‘Ring of fire’ en ‘Bridge over troubled water’.” Een leuke twist aan het geheel is dat de liedjes in het Gronings worden gezongen, in een vertaling gemaakt door Olaf Vos. “Als Ludolf met het orgel op het laatst voluit gaat, dan kun je echt spreken van een kippenvelmoment. Zo bijzonder. Olaf en ik overwegen zelfs om in 2020 een tour langs een aantal kerken te maken.”  

Streekproducten
In samenwerking met Dorpsbelangen Midwolda presenteren verschillende lokale ondernemers in kraampjes hun eigen streekproducten in de kerk. Van Groningse lekkernijen tot leuke souvenirs.

Voor meer informatie en kaarten: Het mooiste van 2 werelden

Datum: 6 oktober
Tijd: 15:00 – 16:30 uur
Toegang: €8,-, tot 18 jaar gratis
 
Leonore Lub. Foto: Anjo de Haan
Orgelconcert door Leonore Lub
Hervormde kerk Noordbroek

Op zondagmiddag 6 oktober is er weer een orgelconcert op het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Het wordt verzorgd door Leonore Lub, organist van de kerk.

Programma:
- Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Piѐce d’ Orgue in G BWV 572
Triosonate no. III BWV 527
Andante
Adagio e dolce
Vivace
- Anonymus
Batalha de 6. Tom (17e eeuw)
- Johann Sebastian Bach
Koraalpartita: Herr Christ, der einig Gottes Sohn BWV Anh. 77 
- Jan Welmers (1937)
Laudate Dominum

Datum: 6 oktober
Tijd: 15:30 – 16:30 uur
Toegang: €10,-
 
Finale SGO-orgelconcours
Martinikerk Groningen
 
Negen finalisten strijden om de winst tijdens de finale van het SGO-orgelconcours. Aan de speeltafel van het Schnitger-orgel van de Martinikerk moeten ze tegenover een deskundige jury en een enthousiast publiek bewijzen dat zij de eerste plek verdienen.
 
Vanaf 19:30 uur spelen de negen finalisten hun programma in de Martinikerk. De voltallige jury onder leiding van voorzitter Theo Jellema bepaalt dan wie zich de nummer één, twee en drie mogen noemen van dit prestigieuze jubileumconcours.
 
Datum: 12 oktober
Tijd: 19:30 uur
Toegang: €7,50 (dagkaart voor voorrondes en finale – vier kerken: €10,-)
 
Meer informatie en tickets: https://www.orgelzomer.nl/activiteit/sgo-orgelconcours-2019/?instance_id=139
 
Schnitger Festival
Diverse locaties in de stad Groningen
16 tot en met 20 oktober
 
Het Schnitger Festival vormt dit jaar de ‘grande finale’ van de Orgelzomer Groningen 2019. Naast orgelconcerten van bekende organisten zoals Arvid Gast en Bart Jacobs presenteert het festival ook dit jaar weer een aantal verrassende cross-overproducties, waarbij het orgel bespeeld wordt in spannende combinaties met andere instrumenten of acts. Grote namen die verwacht worden zijn onder andere de Drentse muzikant Daniël Lohues en het wereldberoemde Tenebrae Choir onder leiding van Nigel Short.

In deze Orgelkalender een selectie van het aanbod. Voor het volledige programma zie
orgelzomer.nl/schnitger festival
Vocaal ensemble Quink
Openingsconcert Schnitger Festival
Martinikerk
Vocaal ensemble Quink en Bart Jacobs

 
Op 16 oktober wordt de finale van de Orgelzomer ingezet met het openingsconcert van het Schnitger Festival, het laatste grote evenement van de Orgelzomer. René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, zal een kort openingswoord houden en daarna klinkt het Schnitgerorgel van de Martinikerk, dat onlangs werd aangewezen als het mooiste orgel van Nederland. Op de orgelbank zit Bart Jacobs, de bekende titulaire organist van het Grenzingorgel in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Bart Jacobs heeft een speciale passie voor vocale muziek en dat komt goed uit, want bij dit openingsconcert treedt hij op samen met het vocaal ensemble Quink.
 
Vocaal ensemble Quink wordt geroemd om de authentieke wijze waarop het muziek uit de verschillende stijlperioden uitvoert. Het ensemble, met een vaste kern van vier zangers, reist de hele wereld over, met optredens op de vele internationale festivalpodia, en tournees in onder andere de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië.
 
Op het programma staan orgelwerken van Bruhns, Krebs en Mendelssohn, en tevens een motet van Bach voor koor en orgel. Quink zingt daarnaast nog werken van Sweelinck, Blow, Mendelssohn, Olsson en Bach.

Beeld en geluid
Tijdens het Schnitger Festival worden er in de Martinikerk weer grote beeldschermen geplaatst, zodat het publiek niet alleen kan genieten van de klanken, maar ook van de beelden van de musicerende organisten.
 
Datum: 16 oktober
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Toegang: € 25,-, inclusief pauzedrankje
Het orgel in de Pelstergasthuiskerk
Orgelexcursie ‘Groninger stadsorgels op drift’
Der Aa-kerk | Pelstergasthuiskerk | Hervormde kerk Peize

Ooit begonnen ze aan een tweede leven, deze Schnitger-orgels. Alle drie werden ze afgebroken om elders te worden opgebouwd. Organist Sietze de Vries vertelt over de boeiende historie rond deze unieke instrumenten en natuurlijk zal hij ook op de orgels spelen.

Programma:
10.30 uur:       Der Aa-Kerk
12.00 uur:       Wandelen naar de Pelstergasthuiskerk, alwaar een lunch wacht
12.30 uur:       Pelstergasthuiskerk
14.30 uur:       Hervormde kerk te Peize
Vervoer (naar Peize):
Eigen vervoer. Indien gewenst, kan er vervoer geregeld worden via info@orgelzomer.nl.

Datum: 18 oktober
Tijd: 10:30 – 15:30 uur
Toegang: € 25,-
Dansers van Urban House Groningen
Schnitger op Sneakers – Workshop Urban House
Pelstergasthuiskerk Groningen
Urban House Groningen, Vincent Hensen
 
Workshop en voorstelling
Jongeren van 11 jaar en ouder worden van harte uitgenodigd om samen met de dansers en musici van Urban House Groningen en organist Vincent Hensen te werken aan een flitsende performance vol Urban dance en orgel.
 
Urban House Groningen maakte vorig jaar een verpletterende indruk op het Schnitger Festival toen zij daar samen met Groninger scholieren de voorstelling ‘Music comes First’ neerzette; een wervelende show met hiphopdans en – natuurlijk – ‘music’, die in dit geval óók van het orgel kwam. De combinatie hiphop en orgel bleek zo krachtig dat de Groninger orgelstichtingen dit jaar samen met Urban House een langlopend educatieprogramma zijn begonnen, met daarin een hoofdrol voor de Urban straatcultuur en voor het orgel.
 
 ‘De wereld in met Schnitger op Sneakers’
Het educatieprogramma ‘De wereld in met Schnitger op Sneakers’ is een workshop voor alle jongeren die het leuk vinden om te dansen en grenzen te verleggen. Samen met dansers van Urban House, een choreograaf en de jonge organist Vincent Hensen gaan de deelnemers een eigen optreden bedenken dat later op de dag wordt opgevoerd, als onderdeel van de professionele show van Urban House Groningen en Vincent Hensen.

De Urban House Workshop is bedoeld voor alle jongeren van 11 jaar en ouder. Dus lijkt het je wat om te dansen in de kerk, kom dan deze ochtend om 10.00 uur naar de Pelstergasthuiskerk. Deelname is gratis en je hoeft je niet van tevoren op te geven.
 
Datum: 19 oktober
Tijd: 10:00 – 12:00 uur (workshop) en van 13:00 – 14:00 uur (voorstelling)
Toegang: gratis (workshop) €10,- (voorstelling)
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*