Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
René Paas

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas over de rijkdom van de Groninger orgels

Op 16 oktober ging het Schnitger Festival 2019 officieel van start in de Martinikerk en sprak de Groninger commissaris van de Koning, René Paas, het openingswoord. Een mooie aanleiding om de heer Paas te vragen naar zijn ervaringen met orgels. ‘Ik vind het fantastisch dat de orgels de afgelopen zomer zoveel belangstelling hebben gehad. De banieren die in de stad hingen hebben zeker meegewerkt aan het vestigen van de aandacht op de Orgelzomer. En ik zag hoe een slager op een bord voor zijn winkel het had over ‘Schnitzel festival’. Dat is toch een vette knipoog naar het Schnitger Festival: die maakt hij alleen omdat hij van het festival heeft gehoord. En niet alleen hij. De orgels zijn een rijkdom en een waardevol exportproduct voor de provincie Groningen. Er zijn nergens op de wereld zoveel mooie orgels als in dit gebied.

Het hoort bij mijn werk om ook de aantrekkelijke kanten van de provincie te noemen, waaronder uiteraard ook de orgels. Ik vertel aan iedereen die het maar wil horen, dat wij de meest fantastische orgels hebben. Wij hebben als provincie zoveel moois te bieden, dat horen meer mensen te weten. Als er meer toeristen naar Groningen zouden komen, zou ik dat zeker toejuichen. In Drenthe en Friesland is het toerisme verder ontwikkeld, dat moet hier ook kunnen. De voorhoede hebben we al: cultuurbewuste mensen die speciaal komen voor bijvoorbeeld de orgels of de borgen. Gebleken is dat mensen die Groningen al eens bezochten, positiever zijn over de provincie dan de mensen die hier nog nooit zijn geweest. Gelukkig weten ze ons steeds beter te vinden.’

Schnitgerorgel van de Martinikerk en Bach
De heer Paas leerde als kind orgelspelen. Het instrument is hem dus niet onbekend. Gevraagd naar een favoriet orgel noemt de commissaris meteen ‘de buurman’ van het Provinciehuis: het Schnitgerorgel in de Martinikerk. ‘Ik heb daar vaak vol bewondering naar geluisterd.’ En heeft de heer Paas ook een favoriete componist? ‘Ik vind vooral Bach geweldig, maar dat ligt misschien voor de hand bij orgelmuziek.’
Wat hoopt de heer Paas dat de ruim 10.000 bezoekers aan de Orgelzomer hiervan meenemen? ‘Ik hoop dat deze Orgelzomer aan hun verwachtingen heeft voldaan en dat ze hebben genoten van het programma.’

Het toetje van de Orgelzomer: Victorine de Graaf spreekt op de Orgel Ladies Night
Victorine de Graaf, Gerrie Meijers en Janny de Vries
Martinikerk Groningen
 
De Orgelzomer is voorbij, maar niet echt. Want donderdag 21 november pakken we voor de laatste keer flink uit met de Orgel Ladies Night. Het wordt een mooie avond met veel muziek, fijne ontmoetingen, interessante lezingen en de lekkerste finger foodhapjes van Love2cook.
 
Het thema van deze speciale Ladies Night is Ondernemerschap. Victorine de Graaf, CEO van het bouwconcern Van Wijnen, houdt een inspirerend verhaal over innovatief ondernemen en Gerrie Meijers, organiste uit Haarlem, vertelt hoe het is om als vrouw in de orgelwereld je mannetje te staan en carrière te maken. Zij staat bekend om haar innovatieve benadering van het orgelspel en het ondernemerschap in de muziek. Zowel Gerrie als de Groningse organiste Janny de Vries spelen enkele favoriete orgelwerken op het kleine koororgel en op de 'grote zus', het beroemde Martiniorgel.
 
Als absolute kers op de taart worden er tussen de bedrijven door de meest heerlijke hapjes geserveerd door het topcateringbedrijf Love2cook. Alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn om naar de Ladies Night te komen.
 
Let op: ook mannen zijn van harte uitgenodigd!
 
Datum: 21 november
Tijd: 17:30 tot 20:00 uur
Toegang: €15,-
 
Kijk voor tickets op www.orgelzomer.nl
Dutch Choral Singers
Choral Evensong For All The Saints
Dutch Choral Singers en Vincent Hensen-Oosterdijk
Petruskerk Zuidbroek

 
Op zaterdag 23 november wordt een traditionele Anglicaanse Evensong gezongen in de Petruskerk in Zuidbroek. De Dutch Choral Singers, onder leiding van Director of Music Henk de Vries, zingen muziek van onder anderen Charles Stanford, Herbert Sumsion en William Croft. Vincent Hensen-Oosterdijk is organist.
 
De Choral Evensong volgt de liturgie uit de rijke Anglicaanse muziektraditie, volgens de traditionele kloostergetijden en verbindt daar verschillende muziekstukken aan die ieder een eigen karakter hebben. De Evensong biedt plaats voor zowel ingetogenheid als een uitvoerig muzikaal spektakel.
 
De Dutch Choral Singers is een ervaren koor dat onder andere in Westminster Abbey en St. Paul’s Cathedral in Londen heeft gezongen. In Groningen combineren ze liefde voor het Noorden met liefde voor Anglicaanse kerkmuziek door concerten en kerkdiensten in de provincies Groningen en Friesland uit te voeren. Het koor wordt geleid door Henk de Vries en valt onder de overkoepelende Stichting Chants – Choral and Northern Traditional Singing. Het koor zingt in 2020 tijdens de Pinksterdagen op uitnodiging in York Minster, de belangrijkste kerk van Noord-Engeland.
 
Datum: 23 november
Tijd: 20:00 uur
Toegang: gratis, wel is er na afloop een collecte
Mattijs de Vreugd
Fauré
Kamerkoor Bel Canto en Mattijs de Vreugd
Marktpleinkerk Winschoten

 
In de namiddag van de laatste zondag van het kerkelijk jaar, 24 november, zal kamerkoor Bel Canto, onder leiding van Bouko Tiggelaar, koorwerken ten gehore brengen van Gabriel Fauré, onder andere het Requiem, Messe Basse en Cantique de Jean Racine.
 
Naast het koor wordt medewerking verleend door Ellen Klopstra (sopraan), Adriaan Kegel (bariton), Mattijs de Vreugd (organist), Gerda van Donk (violist) en Christiaan Thomasius (cellist).
 
Datum: 24 november
Tijd: 16:00 uur
Toegang: € 10,-, inclusief koffie/thee
Eeuwe Zijlstra

Adventsconcert
Eeuwe Zijlstra
Farmsumer kerk


Het bekende koraal Nun komm, der Heiden Heiland is het thema van dit concert. Dit koraal werd in 1524 geschreven door Maarten Luther en is een vertaling van de hymne Veni redemptor gentium, in 397 geschreven door Ambrosius van Milaan. De  melodie werd gecomponeerd door Johann Gottfried Walther (1684-1748). J.W. Schulte Nordholt vertaalde dit lied: Kom tot ons de wereld wacht dat ook is opgenomen in het Liedboek voor de Kerken.
 
Er zijn veel componisten, die dit lied hebben gebruikt voor een koraalbewerking, waaronder Johann Sebastian Bach (1685-1750). Van hem speelt Eeuwe van de zeventien zogenaamde Leipziger Koralen twee van de drie bewerkingen: BWV 659 en 661. Ook de bekende componist en organist Dietrich Buxtehude (1637-1797) heeft een bewerking over dit lied geschreven (BuxWV 211).

Piet Post
Het is dit jaar 40 jaar geleden, dat de bekende en belangrijke organist en componist Piet Post (1919-1979) overleed. Piet Post was organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Eeuwe Zijlstra herdenkt deze markante musicus (in één van de orgeltijdschriften aangeduid als “Schilder van orgelklanken“) met een tweetal werken: Op U mijn Heiland blijf ik hopen en een Magnificat, de lofzang van Maria. Tenslotte maakt Eeuwe nog een uitstapje naar het Duitse en Franse taalgebied met Weihnachten op. 145 No. 3 van Max Reger (1873-1916) en van de Franse componist Alexandre Guilmant (1837 – 1911) zijn Noël Alsacien op. 93.

Datum: 30 november
Tijd: 20:00 uur
Toegang: € 10,-

Leo van Doeselaar. Foto: Marco Borggreve
De grote en kleine Bach
Leo van Doeselaar
Martinikerk Groningen
 
Het thema van het concert is ‘De grote en kleine Bach’.  Het woord klein slaat op enkele korte koraalbewerkingen van de puber Bach (15, 16 jaar jong!) die te horen zullen zijn, maar nog meer op vier van de zogenaamde ‘acht kleintjes’. Deze verzameling van acht korte preludes en fuga’s die tot voor 30 jaar terug aan Johann Sebastian Bach werd toegeschreven is gesneden koek voor alle amateurorganisten en ook beginnende professionele organisten. Ze zijn zeer populair en worden zo goed als nooit geprogrammeerd op orgelconcerten op grote beroemde orgels. Hoewel ze bijna zeker niet door Bach geschreven zijn, bezitten ze zo veel bekendheid als werkjes van de grote meester dat ze nu eens een keer aan bod komen bij een ‘echt’ concert.
 
Van de ‘grote’ Bach worden de 3e Sonate in d, Schmücke dich o liebe Seele en de Toccata in C gespeeld. ‘Waarin een kleine componist groot kan zijn’ wordt op 30 november in de Martinikerk: waarin een groot componist zich ook klein kan maken.
 
Het concert maakt deel uit van de serie ‘Bach integraal in de Martinikerk’ waarbij de beide titulair organisten van de Martinikerk – Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar – alle orgelwerken van Bach uitvoeren in de Martinikerk. Een jarenlang project.
 
Stadsbeiaardier
Vóór aanvang van dit orgelconcert is er een bijpassend carillonconcert op de Martinitoren door de stadsbeiaardier Auke de Boer. Een prima luisterplek is op het Martinikerkhof bij het Prinsenhof.
 
Na afloop van het concert is er een gratis glaasje wijn om nog even na te genieten en na te praten.
 
Datum: 30 november
Tijd: 20:00 uur
Toegang: € 10,-, inclusief een gratis glas wijn of jus d'orange na afloop
 
De Orgelkalender in de winter

Vanaf november verschijnt de Orgelkalender eens per maand. Dat heeft alles te maken met het geringere aantal orgelconcerten gedurende de wintermaanden. Vanaf april 2020 hopen wij weer twee keer per maand een Orgelkalender voor u te kunnen maken. Kopij voor de Orgelkalender is als altijd zeer welkom. U kunt dit sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*