Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Jan Boekholts enthousiasme voor de Groninger orgels
Bedenker en medeorganisator Driekerkenconcert in Sappemeer

Tot voor twee jaar hield de Sappemeerster Jan Boekholt (71) zich niet met orgels bezig. ‘Ik ben makelaar van beroep. Over gebouwen hoef je me dan ook niets te vertellen. Over orgels wist ik nagenoeg niets. Toen ik echter twee jaar geleden tijdens de Open Monumentendag in de Doopsgezinde kerk in Sappemeer het orgel hoorde bespelen, ging er iets door me heen. Het was een intens gevoel, bijna emotioneel.’ Dat was het begin van Jans enthousiasme voor de orgels. ‘Mijn interesse was gewekt. Ik ging me oriënteren en mijn vrouw en ik bezochten diverse orgelconcerten in de buurt, bijvoorbeeld in Muntendam en Zuidbroek.’ Er viel Boekholt wel iets op. ‘Wat ik frappant vond is dat de mensen die kerken bezoeken voor de muziek, terwijl ik niet om die specifieke reden naar een kerk ging.’

Om meer mensen in Sappemeer enthousiast te maken voor de orgels bedacht Boekholt een wandeling langs drie kerken in het dorp: de Doopsgezinde kerk, de Koepelkerk en de Sint Willibrorduskerk. Het lukte hem om mensen van die drie kerken bij elkaar te krijgen en tezamen vormen zij een team van acht mensen, die zich enthousiast willen inzetten voor de kerken. Ieder teamlid heeft een taak, bijvoorbeeld pr en sponsoring.
De Sint Willibrorduskerk
Drie kleine concerten
In 2020 wordt het ‘Driekerkenconcert’ voor de tweede keer gehouden. Op 23 februari wordt er gespeeld op de monumentale orgels in de Doopsgezinde kerk en de Koepelkerk. De Sint Willibrorduskerk in Sappemeer heeft na de voorjaarsstorm van 1972 geen monumentaal orgel meer, hier kunnen bezoekers genieten van een klarinetorkest en dameskoor. Na elke concert kan men lopend, op de fiets of per auto naar de kerken. De kaartverkoop voor het concert op 23 februari loopt goed. ‘Er is behoefte aan iets cultureels in Sappemeer’, vindt Jan. ‘Het zijn drie kleine concerten. Wij denken dat het gemakkelijker is de kerken dan vol te krijgen dan wanneer je een lang concert van een uur programmeert. Je moet in dat geval wel een groot liefhebber van orgelmuziek zijn om dat vol te houden’, denkt hij. Opvallend is dat de kaartenkopers niet alleen uit Sappemeer komen maar ook van elders uit de provincie en zelfs uit Friesland. ‘Vorig jaar kwamen er meer dan 200 mensen op het ‘Driekerkenconcert’ af, maar we hebben afgesproken om maximaal 180 mensen toe te laten.’ De kaarten kosten € 12,50 per stuk. Uit de kaartverkoop blijkt dat er ook sprake is van herhalingsbezoek.

Van het eerste ‘Driekerkenconcert’ in 2019 weet Boekholt zich nog te herinneren dat mensen na het eerste concert bij het tweede en derde concert weer bij andere mensen zaten. ‘De mensen vinden dat leuk, die contacten.’
De Koepelkerk
Educatie
In het programmaboekje wordt natuurlijk informatie opgenomen over het orgel en de organist. ‘Maar we willen ook informatie opnemen over bijvoorbeeld de gebouwen zodat het een klein naslagwerkje wordt, dat niet alleen interessant is voor de (orgel)liefhebber.’

De organisatie denkt ook na over het betrekken van kinderen tot en met 12 jaar bij de orgels. ‘Hoe krijg je ze geïnteresseerd. We willen in 2021 ‘iets’ met scholen doen, is het idee.’

Positief is Jan over Erfgoedpartners. ‘Wij plukken de vruchten, hebben we gemerkt, van de Orgelkalender.’ Ook de hulp die het team van Erfgoedpartners heeft gekregen bij de organisatie van het ‘Driekerkenconcert’ heeft Boekholt als positief ervaren.

Programma
14:00-14:45 Doopsgezinde kerk: Carel van Aurich, Henk Koster en Adriaan Hoogendoorn bespelen het orgel en kistorgel
14:45-15:15 Lopen naar de St. Willibrorduskerk (overkant), er is koffie of thee voor de bezoekers
15:15-15:45 St. Willibrorduskerk: klarinetorkest Capriccio en dameskoor ‘De dames zingen’ treden op
15:45-16:30 Vervoer naar de Koepelkerk (lopen, fietsen, auto), er is fris of glühwein voor de bezoekers
16:30-17:00 Koepelkerk: organist Eeuwe Zijlstra en trompettist Jan Vermaning spelen

Datum: 23 februari
Tijd: 14:00-17:00 uur
Toegang: € 12,50, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Comprint in Sappemeer en te bestellen via 3kerkenconcert@gmail.com.
Het orgel in de Georgskirche
Sonntagskonzert
Im französischen Geschmack

Pieter Dirksen (Culemborg, NL)
Georgskirche Weener
 
Pieter Dirksen (Culemborg, NL) spielt an der Arp Schnitger / Johann Friedrich Wenthin-Orgel Werke von Georg Böhm, Alexandre-Pierre-François Boëly und Johann Sebastian Bach.

In seinem Programm verdeutlicht Pieter Dirksen die klanglichen und stilistischen Bezüge zur französisch-barocken Tradition, die in den Werken von Georg Böhm und Johann Sebastian Bach auszumachen sind. Eine Seltenheit in unseren Programmen sind die Werke von Boëly. Von J.S. Bach präsentiert Pieter Dirksen zudem ein Werk von Neuigkeitswert. Den Abschluss bildet J.S. Bachs ergreifende Passacaglia c-Moll, die schon über längere Zeit nicht mehr im Konzert erklungen ist.

Pieter Dirksen konzertiert als Solist am Cembalo wie an der Orgel; außerdem wirkt er als Continuospieler bei verschiedenen Ensembles mit. 1987 beendete er sein Studium der Musikwissenschaft und publizierte seither eine ausgedehnte Reihe von Studien zur und Ausgaben von barocker Tastenmusik. 1996 wurde er mit einer Dissertation über die Claviermusik Sweelincks promoviert; seine Arbeit, 1997 veröffentlicht, wurde mit dem Praemium Erasmianum ausgezeichnet. Seitdem erschienen u.a. die Aufsatzsammlung Sweelinck Studies sowie neuerdings die Monographie Heinrich Scheidemann's Keyboard Music: Transmission, Chronology and Performance. Zusammen mit Harald Vogel edierte Dirksen bei Breitkopf & Härtel die Clavierwerke Sweelincks sowie weitere Claviermusik des 17. Jahrhunderts; beim gleichen Verlag betreut er jetzt die Neuausgabe der Orgelwerke Bachs. Darüber hinaus ist Dirksen durch zahlreiche Veröffentlichungen zur Musik von Johann Sebastian Bach hervorgetreten.

Bachs Musik steht seit den Jugendjahren von Pieter Dirksen im Mittelpunkt seines musikalischen Interesses, doch hat er immer auch eine starke Affinität zu den Reichtümern der Tastenmusik des siebzehnten Jahrhunderts verspürt: zu den englischen Virginalisten, Sweelinck, der norddeutschen Schule, Froberger, dem mediterranen Repertoire und der französischen „klassischen“ Tradition.

Dirksen, künstlerischer Leiter des Ensembles Combattimento, ist viel gefragt für Vorträge und Kurse. Als Gastprofessor hat er an den Orgelakademien und Musikhochschulen in Haarlem, Göteborg, Smarano, Weener, Moskau, Cambridge, Cuenca und Palencia unterrichtet. Er ist Titular-Organist an der Severijn-Orgel (um 1650) von Cuijk. Viele CD-Aufnahmen: Sweelinck, Scheidemann, Tunder, Froberger, Louis Couperin, Böhm, Bach, Vivaldi ...

Datum: 1. März
Zeit: 17:00 Uhr
Eintritt: Frei; Am Ausgang wird um eine Spende zugunsten der Arbeit des Organeums gebeten.
Léon Berben
Bachnachtconcert bij kaarslicht
Léon Berben
wandelconcert Pelsterkerk - Lutherse Kerk Groningen

Organist/klavecinist Léon Berben (Duitsland) speelt op zaterdagavond 21 maart een Bachprogramma bij kaarslicht en zal daarbij beide barok-orgels van zowel Pelster- als Lutherse kerk laten horen. Daarbij zit het publiek weer in 'intieme setting' rondom het orgel. Op de 21e maart vieren we de geboortedag van Johann Sebastian Bach (geboren 21 maart 1685). Op het programma dus alleen maar werken van deze componist.

Na afloop bieden de Vrienden van de Lutherse Kerk u een glas wijn aan.

Datum: 21 maart
Tijd: 21:30 uur
Toegang: aan de deur € 10,00, vriend/donateur SVLK € 8,00
Een voorproefje van het komende orgelseizoen: Olivier Latry, organist van de Notre Dame in Parijs, concerteert op 27 juni in de Mariakerk in Uithuizermeeden. Foto: Deyan Parouchev
Klankjuwelen 2020

Binnenkort verschijnt Klankjuwelen, hét orgeltijdschrift voor Groningen en Noordoost-Duitsland. Deze uitgave is een samenwerking tussen Erfgoedpartners en het Organeum in Weener (D). Naast het concertoverzicht vindt u in het tijdschrift twee redactionele artikelen, één geschreven door Erfgoedpartners en één door het Organeum. In het redactionele artikel worden bijzondere activiteiten die in 2020 plaatsvinden, uitgelicht. Daarnaast vindt de lezer informatie over de activiteiten van de Stichting Groningen Orgelland (SGO). De bedoeling is Klankjuwelen 2020 op 1 april tijdens de voorjaarsvergadering van de SGO te presenteren.
De Orgelkalender in de winter

In de winter verschijnt de Orgelkalender eens per maand. Dat heeft alles te maken met het geringere aantal orgelconcerten gedurende de wintermaanden. Vanaf april 2020 hopen wij weer twee keer per maand een Orgelkalender voor u te kunnen maken. Kopij voor de Orgelkalender is als altijd zeer welkom. U kunt dit sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*