Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Kop: orgel Antoniuskerk Kantens, gebouwd rond 1663 door de gebroeders Huys; foto: Jelte Oosterhuis
Beeld: orgel Liudgerkerk Garnwerd; foto: John Stoel
Inloop orgelconcerten
Liudgerkerk Garnwerd

Ook dit jaar vinden er elke zaterdagmiddag (16:00-17:00 uur) in juni en juli orgelbespelingen plaats in de Liudgerkerk te Garnwerd. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, is de toegang tot deze concerten gratis. Het doel hiervan is om het orgel als veelzijdig muziekinstrument meer onder de muzikale aandacht te brengen. Iedereen kan zo even binnenlopen om te genieten van de veelzijdige orgelklanken van dit in 1809 gebouwde Van Dam-orgel.

Data:
4 juni Hans Nomen; 11 juni Wietse Ouwejan; 18 juni ​Kees Kugel; 25 juni Ties Wildeboer
2 juli Albert Viersen & Tjalling Nijboer; 9 juli ​Kor van Dijk e.a.; 16 juli Hein Zeevalking;
23 juli ​Rolf Wassens; 30 juli Hans Beek

4 juni Hans Nomen
Het programma bestaat uit muziek van Georg Friedrich Handel (1685-1759), geboren te Halle. Hij is op diverse plaatsen werkzaam geweest als musicus: Hamburg 1703-1706, Italië 1706-1710, Hannover 1710 en vanaf 1712 tot zijn overlijden in 1759 te Londen.

Hans Nomen speel een toccata, een tweetal chaconnes, een paar aria's, een fuga en een suite in
d-moll met de delen: ouverture, allemande, courante, sarabande I en II  en een chaconne.
Beeld: Minne Veldman; foto: archief Erfgoedpartners
Orgelconcert Minne Veldman
Petruskerk Leens

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Minne Veldman, organist Rehobotkerk te Urk.

Programma
Georg Böhm (1661-1733)
‘Vater unser im Himmelreich’ à 2 Claviers et Pedal

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium D-dur, BuxWV 139

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partite diverse sopra il Corale
‘Sei gegrüßet, Jesu gütig’ (oder: ‘O Jesu, du edle Gabe’), BWV 768

Johann Gottfried Walther (1684-1748)
Concerto del Signr. Antonio Vivaldi
* Allegro
* Adagio
* Allegro

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Variations Sérieuses, opus 54

Max Reger (1873-1916)
Melodia
(Neun Stücke, opus 129)

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
Fuga con Corale
‘Jesu, meine Freude’
(Symphonischer Choral, opus 87.2)

Datum: 4 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50, € 10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: Hervormde Kerk Onstwedde; foto:onstwedde.info
Orgelconcert Martin Mans
Hervormde Kerk Onstwedde

Orgelconcert door Martin Mans met onder andere improvisaties over Pinksterliederen.

Datum: 4 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: €10,00; 0-17 jaar gratis toegang
Beeld: Cor Ardesch; foto: persfoto
Orgelconcert Cor Ardesch
Petruskerk Leens

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht.

Programma
Georg Böhm (1661-1733)
Chaconne in G

J.S. Bach (1685-1750)
Partita diverse sopra il Corale   
Sei gegrüsset, Jesu gütig

J.S. Bach
Sonate V in C
Allegro
Largo
Allegro  

Georg Böhm
‘Vater unser im Himmelreich’

J.S. Bach
Praeludium en Fuga c
Improvisatie     

Datum: 11 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50, € 10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: Matteo Imbruno; foto: archief Erfgoedpartners
Orgelconcert Matteo Imbruno
Kerk Noordbroek

Op 11 juni geeft Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk in Amsterdam een concert op het Arp Schnitgerorgel in de kerk van Noordbroek. Hij studeerde orgel in Bologna (Liuwe Tamminga), Rotterdam (Bernard Winsemius) en Lübeck (Martin Haselböck). Hij is sinds 1997 organist van de Oude Kerk, dezelfde functie die Jan Pieterszoon Sweelinck in de 17e eeuw bekleedde.

Als concertorganist speelde hij op de meest prestigieuze festivals en muziekcentra van Europa, Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Imbruno was gastdocent aan het Buenos Aires Conservatory, University of Rosario, University of Mendoza (Argentinië), Arizona State University en Brown University (USA).

Matteo Imbruno is artistiek leider van het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck in de Oude Kerk en de Fondazione Accademia di Musica Italiana per Organo in Pistoia.

Voor Noordbroek koos hij werken van Byrd, Caroso, Sweelinck , Böhm, Bruhns en Bach.

Datum: 11 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50, € 10,00 (studenten)
Beeld: Matthias Havinga; foto: archief Erfgoedpartners
Orgelconcert Matthias Havinga
Nicolaïkerk Appingedam

Orgelconcert door Matthias Havinga, organist-titulaire van de Ronde Lutherse of Koepelkerk en liturgisch organist van de Oude Kerk te Amsterdam, en als hoofdvakdocent orgel verbonden aan het conservatorium aldaar.

In zijn programma verkent Matthias Havinga de mogelijkheden van het Hinsz-orgel. Beginnend bij Sweelinck, via Buxtehude en Back reist de luisteraar naar het heden met een gloednieuwe orgelcompositie van Christiaan Winter, tot dusver vooral bekend van zijn bijdragen aan de Nederlandse kerkmuziek. De uitmuntende kwaliteiten en vele klankkleuren van het orgel zijn te horen in Est-ce Mars, het vrolijke Franse liedje door Sweelinck getoonzet, in Buxtehudes grootste lofzang ‘Te Deum Laudamus’, in Bachs Triosonate in c en zijn Fantasie en Fuga BWV 904, en tenslotte in Christiaan Winters nieuwe Suite ‘Leeftocht’.

Datum: 12 juni
Tijd: 15:30 uur
Entree: € 10,00 (contant bij de kerk)
Beeld: Peter Westerbrink; foto: Anton Tiktak
Orgelconcert Peter Westerbrink
Akerk Groningen

Op maandag 13 juni start, enkele weken vroeger dan u wellicht gewend bent, de Internationale Orgelserie in de Akerk te Groningen. Het spits wordt afgebeten door Peter Westerbrink, sinds 1990 organist van de Akerk. Centraal staan werken van Johann Adam Reincken die in 1722, driehonderd jaar geleden, overleed. Hij behoorde tot de crème de la crème van de zeventiende eeuwse Noord-Duitse organisten. Als organist van de Hamburgse Katharinenkirche bespeelde hij een van de grootste en beroemdste orgels van zijn tijd. Als medeoprichter van de Hamburgse opera stond hij in de frontlinie van grote muzikale veranderingen. Puissant rijk en naar het schijnt nogal zelfingenomen rijst het beeld op van een man van de wereld die meemaakte hoe de hoogstaande Noord-Duitse organistenkunst moest gaan concurreren met nieuw burgerlijk vermaak.

Voor zijn concert koos Peter Westerbrink voor een drietal werken van Reincken en Johann Sebastian Bach. Reinckens monumentale fantasie over ‘An Wasserflüssen Babylon’, een van de hoogtepunten in de Noord-Duitse orgelbarok, staat daarbij centraal, geflankeerd door de virtuoze Toccata in A en de introverte Toccata in g.

Van Bach klinken een intieme bewerking over hetzelfde koraal, de eerste Triosonate en de monumentale Fantasia en Fuga in g BWV 542.

Datum: 13 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50
Beeld: logo SGOHH; foto: SGOHH
De redactie van Orgelagenda ontving de volgende kopij:

Stichting gezamenlijke orgelcommissies Het Hogeland

De gemeente Het Hogeland is in de unieke omstandigheid dat zich binnen de gemeentegrenzen een twintigtal historische orgels van uitzonderlijke kwaliteit bevindt. Om dit erfgoed onder de aandacht te brengen van een breed publiek is sinds eind 2021 de Stichting gezamenlijke orgelcommissies Het Hogeland actief. Een negental plaatselijke orgelcommissies binnen de gemeente Het Hogeland werkt samen om elkaar te versterken. Om te voorkomen dat er meerdere concerten op dezelfde avond zijn is er voor 2022 een gezamenlijk jaarprogramma opgesteld. Ook zijn er enkele activiteiten gepland die de orgels verbinden met de borgen in de omgeving. De samenwerkende orgelcommissies zien het als hun taak ook bij jongere generaties belangstelling te wekken voor ons bijzondere, klinkende erfgoed.

Informatie over de activiteiten van de Stichting is te vinden op een nieuwe website: www.orgelshogeland.nl. Kijk daar vooral eens rond. Daar is ook de actuele concertagenda te vinden, evenals informatie over de kerken, de orgels en de mogelijkheden van het bespelen van de instrumenten.      
Graag attenderen wij u op de volgende activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek wellicht ook interessant vindt.
Beeld: Vocaal Ensemble Ten Toon; foto: krant van Tynaarlo
Vocaal Ensemble Ten Toon
Lutherse kerk Groningen

Vocaal Ensemble Ten Toon brengt onder andere Spaanse en Catalaanse volksliederen, een oude en daarnaast een nieuwe versie van het prachtige Ojos Claros Y Serenos (van Guerrero en Grau), het uitbundige Laudate Pueri Dominum van Antonio Soler en de Missa a 5 van Francisco Valls. Aan dit repertoire is voornamelijk, voor zover mogelijk en met veel onderbrekingen, gewerkt in het corona-tijdperk.

Naast Spaanse en Catalaanse werken ook nieuw repertoire waar het ensemble sedert januari aan heeft gewerkt, te weten vijf Jiddische Liederen van Antoon Maessen uit 1965 en verrassende, moderne vertolkingen van William Mathias van drie Shakespeare Songs. Daarnaast ook enkele liederen van Johannes Brahms en de onmetelijk populaire Cantique de Jean Racine van Fauré. En last but not least: twee indrukwekkende liederen van de Amerikaanse componist Morten Lauridsen: Sure on this Shining Night en Epilogue-Voici le soir.

Aan het programma werken mee: sopraan Marian van der Heide, organist Pieter Pilon en de pianiste Beatriz Galán.

Datum: 10 juni
Tijd: 20:15 uur
Entree: € 15,00
Beeld: kerk Mensingeweer; foto: Jelte Oosterhuis
Langs kerken en borgen in en om Pieterburen

Bouwe Luurtsema leidt u langs kerken en borgen in en om Pieterburen. Dirk Molenaar geeft enkele korte orgeldemonstraties. Maaltijd optioneel bij te boeken als goede afsluiting van het programma.
Ontvangst 14:00 uur in Theeschenkerij Domies Toen met koffie en wat lekkers, maaltijd om 18:15 uur in Waddengenot, Pieterburen (optioneel bij te boeken).

14.00 uur Ontvangst in Theeschenkerij van Domies Toen met koffie/thee en wat lekkers.
14.45 uur Bezoek Petruskerk Pieterburen, korte uitleg door Bouwe Luurtsema over collator Goossen Geurt Alberda, snijwerk Jan de Rijk, orgel Arp Schnitger en houtsnijder Walles, korte demonstratie Leichel-orgel door Dirk Molenaar.
15.30 uur Bezoek borgterrein Dijksterhuis, uitleg door Bouwe Luurtsema en tonen maquette voormalige borg en uitbrengen toost.
16.30 uur Bezoek kerk Saaxumhuizen, korte uitleg snijwerk Walles door Bouwe Luurtsema, korte demo Van Oekelen-orgel door Dirk Molenaar.
17.15 uur Bezoek kerk Mensingeweer, korte uitleg door Bouwe Luurtsema en demonstratie van het Arp Schnitger-orgel (voorheen Pieterburen) door Dirk Molenaar.
18.15 uur Maaltijd bij Waddengenot in Pieterburen (optioneel)
20.00 uur optioneel concert in Petruskerk Leens* door Cor Ardesch, Stadsorganist van Dordrecht
*Op vertoon van uw middag entree ontvangt u in Leens 2,50 korting
Datum: 11 juni
Tijd: 14:00 uur
Entree: € 15,00 (middagprogramma); € 27,50 (maaltijd bij Waddengenot in Pieterburen)
t/m 11 JUNI                   
Ga direct naar alle orgelconcerten
 
4 juni Minne Veldman 20:00 Leens Petruskerk 
4 juni Martin Mans 20:00 Onstwedde Hervormde Kerk
juni en juli, elke zaterdag diverse organisten 16:00 Garnwerd Liudgerkerk
11 juni Cor Ardesch 20:00 Leens Petruskerk 
11 juni Matteo Imbruno 20:00 Noordbroek Kerk
12 juni Matthias Havinga 15:30 Appingedam Nicolaïkerk
13 juni Peter Westerbrink 20:00 Groningen Akerk
10 juni VE Ten Toon 20:15 Groningen Lutherse kerk
11 juni kerken en borgen 14:00 start: Pieterburen start: Domies Toen
 
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd een zo’n compleet mogelijk overzicht te geven van de concerten die de komende weken staan gepland. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands