|
|
Groninger Molenweekend 2023
Op 10 en 11 juni wordt het Groninger Molenweekend gehouden. Veel molens zullen dan draaien en voor het publiek geopend zijn. De molenaar, en soms ook een molengids, is aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden. In veel gevallen is er een speciaal programma.
Avond voor de vrijwilligers: Meulnfuif op donderdag 25 mei
Ieder jaar bedankt Erfgoedpartners, kort voor het Groninger Molenweekend, de vrijwilligers op en rond de molen voor hun inzet door hen een speciale vrijwilligersavond aan te bieden: de Meulnfuif. Zonder de molenvrijwilligers zouden de molens ten dode opgeschreven zijn. Een niet-draaiende molen gaat immers uiteindelijk verloren. |
De precieze locatie waar de gezellige avond wordt gehouden is nog niet bekend maar het zal in ieder geval op het Hogeland zijn. Het programma bestaat uit een bezoek aan een molen waarna iedereen welkom is voor een hapje eten op een locatie in de buurt. Net als in 2022 is er dit jaar een molenquiz. De vorm is wel iets anders: in plaats van een individuele deelname worden de aanwezigen in teams ingedeeld. Hiermee hopen wij de saamhorigheid te bevorderen. Rond 21:30 uur wordt de avond afgesloten. In de volgende Erfgoedloper meer informatie over het Groninger Molenweekend 2023.
Beeld: Johan van Dijk |
|
|
|
Platform collecties
Op donderdag 22 juni wordt in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum een platform collecties gehouden. De bijeenkomst is van 13:45 tot 16:30 uur. Collectiebeheerder Annemieke Huisman vertelt over het afstoten van objecten in de praktijk. Op 21 maart 2023 verscheen een nieuwe Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO). Hier kunnen eventueel ook vragen over worden gesteld.
Programma
Inloop en ontvangst met koffie/thee vanaf 13:45 uur
14:00 – 14:45 uur | Annemieke aan het woord: het afstoten van museale objecten in de praktijk
15:00 – 15:45 uur | Korte rondleiding door een aantal gebouwen
|
15:45 – 16:30 uur | Interactie: welke objecten zou je wel/niet afstoten en waarom?
en afsluiting.
Deelname is gratis, aanmelden verplicht (voor 14 juni)
Aanmelden
Doelgroep: (Betaalde en onbetaalde) medewerkers die werken met (museale) collecties en historische binnenruimten
Duur: 13:45-16:30 uur
Kosten: gratis, wel graag aanmelden: uiterlijk 14 juni 2023
Datum: 22 juni 2023
Maximum aantal deelnemers: minimaal 7 deelnemers
Locatie: Openluchtmuseum Het Hoogeland (Schoolstraat 4, Warffum)
Beeld: Tom Heyne |
|
|
|
Sociale toegankelijkheid: ervaringsdeskundigen aan het woord
Erfgoedvrijwilliger.nl organiseert drie kennis- en inspiratiesessies rond het thema ‘sociale toegankelijkheid’. De tweede bijeenkomst is getiteld ‘Ervaringsdeskundigen aan het woord’ en vindt plaats op woensdag 10 mei tussen 15:30 uur en 17:00 uur. U bent vanaf 15:20 uur welkom om digitaal binnen te lopen. Centraal staat de vraag: wat kunt u doen om sociale toegankelijkheid te verbeteren?
Erfgoed is van ons allemaal, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt op uw erfgoedlocatie en dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen? Sociale toegankelijkheid speelt een grote rol bij het ontvangen van gasten of nieuwe vrijwilligers die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Sociale toegankelijkheid betekent dat er op een gewone manier met je wordt omgegaan. Bijvoorbeeld dat je gastvrij ontvangen wordt, dat je goed te woord wordt gestaan en dat je |
makkelijk bij de juiste (online) informatie kunt komen.
In een reeks online bijeenkomsten gaan we aan de slag met het onderwerp sociale toegankelijkheid. De focus ligt hierbij op gasten en nieuwe vrijwilligers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In deze tweede online bijeenkomst geven we het woord aan ervaringsdeskundigen. Hoe heeft hun fysieke of verstandelijke beperking invloed op hun bezoekerservaring of vrijwilligerswerk? Hiernaast komen kort aan het woord de organisaties: Mikxs, Steffie.nl, Stichting Prokkel en Naar een Museum.
Aanmelden
Aansluiten bij deze online sessie op woensdagmiddag 10 mei? Meldt u dan aan vóór 8 mei via het aanmeldformulier.
Beeld: erfgoedvrijwilliger.nl |
|
|
|
Symposium Doornroosje: Ordelijk vergeten
Op 9 juni wordt in de Grote Kerk in Vlaardingen tijdens het symposium Doornroosje nagedacht over vragen rondom museumcollecties: wat bewaren we? wat heeft nu waarde? wat zal die over 30 jaar zijn?
De naam van dit symposium, Doornroosje, heeft te maken met het experiment van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers. Hij bedacht een vernieuwende methode voor het behoud van museumcollecties: verzegel de collectie zorgvuldig en bewaar deze als een tijdscapsule, zodat een toekomstige generatie de kans krijgt deze te (her)waarderen. Dit zogenaamde Doornroosje-scenario biedt talloze mogelijkheden, maar zeker ook uitdagingen.
Vergeten is de beste vorm van bewaren. Vanuit deze gedachte is het Doornroosje-scenario ontstaan. Streekmuseum Jan Anderson in Vlaardingen is het eerste museum in Nederland waar de methode wordt voorbereid. Het doel is om de methode als generiek behoudsinstrument beschikbaar te stellen aan alle musea in Nederland. |
Op 9 juni wordt het Doornroosje-scenario verder uitgelegd. Wat betekent dit voor je collectie? Wat vraagt het aan inzet en middelen? Wat is - later - de opbrengst? Ook worden inzichten en meningen gepresenteerd en gaat men met elkaar in gesprek. De reacties van de aanwezigen worden gebruikt bij de verdere voorbereidingen van de 'verzegeling' van Streekmuseum Jan Anderson. Dit bestaat uit een publicatie en een documentaire en zullen later dit jaar verschijnen.
Doelgroep
Dit symposium is bedoeld voor bestuurders, medewerkers en vrijwilligers bij musea en studenten en medewerkers van opleidingen gericht op collectiebeheer en -behoud
Aanmelden
Voor meer informatie, zoals het programma, en aanmelden raadpleeg de website:
Daar is ook een korte documentaire over het project te zien. Het symposium begint om 13:00 uur.
Beeld: Schilderij The sleeping beauty door John Maler Collier (bron: Wikipedia) |
|
|
|
Groninger Scheurkalender 2023
Inwoners uit Groningen kunnen vanaf april weer een persoonlijke foto insturen voor de negende editie van de Groningers Scheurkalender 2024.
Het initiatief van de scheurkalender is in 2016 ontstaan als reactie op de veelal negatieve berichtgeving over Groningen. 'Als je niet beter weet, zou je denken dat het hier in Groningen alleen maar kommer en kwel is', aldus Hent Hamming, drijvende kracht achter de scheurkalender. Maar dat is niet de werkelijkheid. Groningen is veel meer dan dat eenzijdige beeld.
Al meer dan acht jaar laten duizenden Groningers in de vorm van een foto zien wat hen persoonlijk in de provincie emotioneert. Zij geven met deze foto's antwoord op de vraag 'Wat beweegt jou in Groningen?' Foto's kunnen alleen via de website worden ingestuurd www.groningerscheurkalender.nl Het resultaat is ieder jaar een unieke scheurkalender die de veelzijdigheid van Groningen in beeld brengt. Gezien en ervaren door de Groningers zelf. |
Maximum
Ieder jaar worden er meer foto's ingestuurd. Waar de organisatie heel blij mee is. Het plaats de jury alleen ook voor een opgave; hoe selecteer je 320 foto's uit circa 3.500 inzendingen? Daarom is dit jaar besloten dat iedere inzender maximaal vijf foto's kan inzenden. Dit voorkomt ook dat sommige inzenders al te enthousiast hele grote bestanden insturen. Het inspireert mensen hopelijk ook hun mooiste, meest persoonlijke foto in te sturen.
Sluitingsdatum
Inzenders kunnen tot half augustus dit jaar hun foto's insturen. Daarna worden de lijnen gesloten en gaat de jury aan de slag. Noorderlicht, huis van de fotografie, begeleidt dit selectieproces.
Ieder jaar wordt de nieuwe scheurkalender op uitnodiging van een gemeente, bedrijf of organisatie half oktober feestelijk gepresenteerd. Hiervoor worden alle inzenders eind september uitgenodigd. Voor alle inzenders is dit ook een spannend moment. Want; sta ik er dit jaar in..?
Beeld: Groninger Scheurkalender |
|
|
|
Studiedag Levende Talen Nedersaksisch
Hoe bied je streektaalonderwijs aan in groep 3? En wat voor meerwaarde heeft het Nedersaksisch voor MBO-studenten? Is het mogelijk om streektaal in mijn lessen Nederlands of Duits op te nemen? Op de brede studiedag van Levende Talen Nedersaksisch is er voor iedereen die streektaal wil inzetten in de les wat te halen: bestaand lesmateriaal, mogelijkheden voor implementatie van streektaal in de les en contact met organisaties die gastlessen kunnen verzorgen en ondersteuning bieden bij het vormgeven van onderwijs in en over de streektaal.
De sectie Nedersaksisch van onderwijsvereniging Levende Talen organiseert op vrijdag 9 juni een |
studiedag tijdens het Mañana Mañanafestival in het Gelderse Laren. Levende Talen Nedersaksisch biedt tijdens deze studiedag een kijkje in de keuken van het streektaalonderwijs, daarnaast krijgen bezoekers van de studiedag een dag lang gratis toegang tot het festival, inclusief rondleiding achter de schermen. Opgave is noodzakelijk.
Opgave kan door voor 9 juni te mailen naar nedersaksisch@levendetalen.nl. Meer informatie over LT Nedersaksisch op Mañana Mañana is te vinden op www.ltnedersaksisch.nl/studiedag.
Beeld: Nedersaksisch Levende Talen |
|
|
|
DUMAVA-regeling
De DUMAVA (verduurzaming van maatschappelijk vastgoed) gaat in september weer open. In het verlengde van de klimaatambities in het regeerakkoord is het afgelopen jaar 150 miljoen euro beschikbaar gekomen voor de DUMAVA-regeling, ter verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Ook musea komen hiervoor in aanmerking (lees hier meer). Binnen één dag was deze regeling overvraagd, met 303 miljoen euro aan aanvragen. Cultuur nam met 5,7 % van de aanvragen en een toekenning van slechts 14,4 % van deze aanvragen een zeer |
bescheiden plek in. Volgens onze eerste informatie van het ministerie van BZK hebben slechts vier musea budget hiervoor aangevraagd. In april start een internetconsultatie over deze regeling. Dat betekent dat de Museumvereniging namens de leden inbreng kan leveren over onder andere de randvoorwaarden om in aanmerking te komen. De planning is dat per september 2023 de tweede tranche van de regeling open gaat. Er is 190 miljoen euro beschikbaar.
Beeld: goudschat Feerwerd/CG;
Marten de Leeuw Groninger Museum |
|
|
|
Erfgoed Starters
De Erfgoed Starters regeling van het Mondriaan Fonds staat weer open tot 12 juni. Met deze sympathieke regeling is het mogelijk een museale |
starter voor 90% te laten financieren. Meer informatie vindt u via deze link.
Beeld: Mondriaan Fonds |
|
|
|
Fonds voor Cultuurparticipatie: Co-creatie
Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de regeling Co-creatie. Hiermee kan subsidie aangevraagd worden voor projecten waarbij culturele stichtingen of verenigingen een participatieproject hebben met een kunstenaar.
Met deze subsidie voor participatieve kunst en cultuur steunt het Fonds grootschalige projecten, waarin professionele kunstenaars en particuliere amateurs samenwerken. Het project is gericht op co-creatie: de professional betrekt amateurs bij het idee, de opzet en de uitvoering van een project. Daarbij geeft de kunstenaar hen kaders, begeleiding en inspiratie. |
Belangrijke criteria
• Grootschalig participatieproject met
professional(s) en amateurs
• Co-creatie
Aanvraagperiode
12 april 2023 tot en met
27 maart 2024
Aanvraagbedragen
€ 25.000 - 125.000
Voor meer informatie: https://cultuurparticipatie.nl/subsidie-aanvragen/83/co-creatie
Beeld: Fonds voor Cultuurparticipatie |
|
|
|
Aangeboden
Een verhuizing is een goed moment om de spullen, die je in de loop van de jaren hebt verzameld, eens kritisch onder de loep te nemen. Velen van u zal dit bekend voor komen.
Voor Erfgoedpartners en CGTC, onlangs verhuisd naar het prachtige monumentale Berlagehuis in Usquert, had de verhuizing naar een al deels ingericht pand als consequentie, dat wij niet alle meubelen kunnen herplaatsen. |
Vandaar dat wij een aantal stukken in de aanbieding hebben.
• tafel van 160 x 80 cm
• gispen tafel, bestaande uit vier
delen:
2 panelen van 80 x 80 cm en
2 panelen van 120 x 80 cm
De tafels zijn gratis en kunnen worden opgehaald. Bij belangstelling ontvangen wij graag een mail: info@erfgoedpartners.nl.
Beeld: Erfgoedpartners |
|
|
|
Pieter Johan Faber was medewerker van de Sicherheitsdienst (SD) op het Scholtenhuis in Groningen van 1944-1945. Hij stamde uit een Haarlems NSB-gezin. In deze stad pleegde het verzet een aanslag op Pieters vader die als gevolg daarvan overleed. Vervuld van haat besloten Pieter en zijn broer Klaas Carel hun vader te wreken en meldden zich aan bij de genazifieerde Hulppolitie.
Beide broers kwamen later bij de SD in Groningen. Ze werden ingedeeld bij ‘Referat Knorr’; een afdeling die de linkse illegaliteit bestreed. Ze zetten zich actief in bij de opsporing en arrestaties van verzetsmensen. Piet Faber was betrokken bij executies. Bijvoorbeeld die van de Friese koerierster Esmee van Eeghen en de verzetsman Luitje Kremer. Hauptscharführer Ernst Knorr en Piet Faber losten de dodelijke schoten. Het boekje, ironisch genoeg met oranje omslag, is een luguber verslag waarin Pieter met boekhoudkundige precisie aantekeningen bijhield van gezochte en gearresteerde verzetsmensen.
Afgewerkte zaken streepte hij vakkundig door. Op sommige bladzijden vermeldde hij zelfs de gebruikte munitie. Na zijn arrestatie is met Faber nooit over de inhoud van het boekje gesproken, omdat het niet direct bij zijn fouillering was aangetroffen. Voor de verdere bewijsvoering tegen Faber had men |
die aantekeningen niet nodig, omdat de rechercheurs over voldoende feiten beschikten en hij zijn betrokkenheid bij de ten laste gelegde feiten niet ontkende. In januari 1948 veroordeelde de Bijzondere Raad van Cassatie Pieter ter dood. Pieter diende hierop een gratieverzoek in, maar dit mocht niet baten. Op 10 juli van datzelfde jaar hield Pieter een toespraak voor het executiepeloton. Hierin erkende hij zijn schuld aan zijn misdaden. Hij gaf de soldaten zijn laatste sigaretten en weigerde de blinddoek. Na het eerste salvo constateerde de aanwezige dokter dat Pieter nog leefde, daarom gaf de officier hem nog een nekschot.
Het boekje werd jarenlang bewaard door verzetsman Ad Mulder. Mulder was na de oorlog medewerker van de Politieke Opsporingsdienst (POD) dat later overging in de Politieke Recherche Afdeling (PRA). Beide instanties hadden ten doel het opsporen van, en onderzoek doen naar ‘foute elementen' in de Nederlandse samenleving gedurende de Duitse bezetting. Dit waren onder meer NSB’ers en leden van mantelorganisaties van de NSB, Nederlandse SS’ers en vrijwilligers in Duitse dienst. Maar ook verraders van ondergedokenen zoals joden en verzetsstrijders. Nu behoort het tot de collectie van OVCG.
Beeld: Collectie Groningen |
|
|
|
|
|
|
|
9 mei
|
|
10:00 – 12:00 uur
|
|
Menkemaborg
|
|
|
|
|
24 mei
|
|
10:00-12:00 uur
|
|
kantoor Erfgoedpartners
|
|
|
|
|
|
25 mei
|
|
10:00-11:30 uur
|
|
kantoor Erfgoedpartners
|
|
|
|
|
22 juni
|
|
13:45-16:30 uur
|
|
OLM Het Hoogeland
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 90 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|