Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 229 | 16/04/2021

alt_text
list

In dit  nummer

  • Webinar over WBTR en stappenplan
  • Vrijheidsexpress en Bevrijdingsfestival Groningen 
  • Petitie Open de Musea 
  • Maak uw erfgoedwebsite nog gebruiksvriendelijker 
  • Ontmoet de taalonderzoekers
  • De Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs
  • Nieuw lid: SBBKG 
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

Vrijheid of oorlog

Deze maanden wordt weer veel aandacht geschonken aan de waarde van vrijheid en de herdenking van de oorlog. Deze begrippen gaan hand in hand en onder het thema 75 +1 jaar Vrijheid wordt er vooral ook veel over de oorlog verteld. Dat is niet zo vreemd want oorlog en onrecht maken een onuitwisbare indruk op mensen. Vrijheid is voor de meeste mensen in Nederland vanzelfsprekend en is daarom een minder belangrijk thema tot er een moment komt dat de vrijheid wordt bedreigd of zelfs ophoudt te bestaan. Oorlog en vrijheid zijn twee verschillende kanten van dezelfde medaille, die verschillend worden bekeken door mensen die de oorlog hebben meegemaakt en daartegenover de jongere generaties die alleen vrijheid hebben ervaren.  De laatste groep heeft de oorlogsverhalen nodig om de vrijheid te kunnen waarderen. Alleen daarom al is het goed om bij het herdenken van de vrijheid de oorlogsjaren te betrekken. Musea en erfgoedinstellingen hebben hierin een actieve rol die vooral komende maanden weer zichtbaar wordt.

column-icon Roeli Broekhuis

Webinar over nieuwe wet WBTR en stappenplan

Vanaf 1 juli 2021 is de Wet toezicht en bestuur rechtspersonen (WBTR) van kracht. Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten eraan voldoen. Wat dat in praktijk voor bestuursleden betekent en wat zij moeten regelen, wordt uitgelegd tijdens een informatief, gratis webinar op vrijdagochtend 30 april aanstaande van 10:00 tot uiterlijk 11:00 uur.

Op uitnodiging van Erfgoedpartners en het Platform Drentse Musea (partners van het Landelijk Contact Museumconsulenten LCM) verzorgt Wbtr.nl dit webinar. In WBTR.nl werkt een groot aantal koepelorganisaties en verenigingen samen. Door krachten te bundelen, kunnen kleinere verenigingen en stichtingen profiteren van de kennis bij andere organisaties. In 45 minuten krijgen deelnemers inzicht in de gevolgen van de nieuwe wet. Om aan de wet te voldoen, moet een aantal zaken worden geregeld en vastgelegd. Daarvoor is een WBTR-stappenplan ontwikkeld. In het webinar wordt uitgelegd wat dit inhoudt en hoe je hier als stichting of vereniging gebruik van kunt maken. Achtergronden van de nieuwe wet zijn te vinden op www.wbtr.nl.

Deelname aan het webinar is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Aanmelding kan via deze registratielink: Webinar wet WBTR en stappenplan

WBTR-stappenplan en korting voor aangesloten stichtingen en verenigingen
Omdat het Platform Drentse Musea en Erfgoedpartners partners zijn van LCM ontvangen aangesloten
erfgoedstichtingen en -verenigingen die gebruik willen maken van het WBTR-stappenplan een korting van 50% met de kortingscode erfgoed050. U kunt zich ook zonder het webinar gevolgd te hebben inschrijven als gebruiker van het stappenplan. Inschrijven kan via https://wbtr.nl/partner/open-en-lcm-erfgoed/ (via de knop direct inschrijven wordt de korting meteen verwerkt).

Dit stappenplan leidt bestuursleden in een klein dagdeel langs alle verplichtingen van de nieuwe wet. In de online-omgeving kunnen alle regels en afspraken binnen de vereniging of stichting worden vastgelegd in online werkboeken. Voorbeeldteksten helpen daarbij. Op deze manier kom je tegemoet aan de eisen van de wet om invulling te geven aan het goed besturen van de organisatie.
De kosten voor een jaar toegang tot het stappenplanprogramma, met inbegrip van digitale werkboeken en een helpdesk voor juridische vragen, bedragen € 120 euro (inclusief 50% korting) .
Het WBTR-programma maakt (duur) juridisch advies onnodig. Vanwege de WBTR zullen waarschijnlijk ook de statuten van uw stichting of vereniging moeten worden aangepast. De gegevens in de door u ingevulde werkboeken maken het voor de notaris eenvoudiger statuten op te stellen of te controleren. Het aanpassen van de statuten hoeft overigens niet voor 1 juli aanstaande, hiervoor geldt een overgangsperiode van 5 jaar.

Beeld: wbtr.nl

Vrijheidsexpress en Bevrijdingsfestival Groningen herdenken en vieren 75 + 1 jaar Vrijheid in Groningen

Overal in de provincie Groningen is de afgelopen jaren hard gewerkt aan bijzondere projecten in het kader van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid in Groningen. Onder leiding van De Verhalen van Groningen zijn er met musea en andere culturele instellingen activiteiten ontwikkeld die vanwege de coronacrisis vorig jaar helaas niet door konden gaan. Dit jaar komt er een alternatief online programma waarop al die projecten nu wél een podium krijgen. 75 + 1 jaar Vrijheid in Groningen bestaat uit verschillende onderdelen: de Vrijheidsexpress, het Bevrijdingsfestival Groningen en de verhalen die vanaf 19 april op  de website www.groningen4045.nl  te zien en horen zijn.

In april reist een oud legervoertuig als ‘Vrijheidsexpress’ door de provincie Groningen. Deze Vrijheidsexpress bezoekt de verschillende projecten – van Stadskanaal tot Warfhuizen en van Bad Nieuweschans tot Tolbert. Aan boord van het legervoertuig zijn een cameraman, geluidsman en interviewer aanwezig. Zij maken op locatie reportages over de verschillende projecten. Deze 

beeldverslagen zijn vanaf 5 mei 2021 te vinden op de al genoemde website.

Op 5 mei staat het thema ‘vrijheid’ maar liefst tien uur lang in de spotlights tijdens het online Bevrijdingsfestival Groningen. In de Suikerfabriek in de stad Groningen wordt een pop-up studio gebouwd waar een visuele radio uitzending wordt opgenomen. Deze uitzending is als stream live te volgen via diverse mediakanalen. Ook hier staan de projecten én de verhalen waarop ze gebaseerd zijn centraal. Ze worden op een creatieve manier vormgegeven en als een mix van muziekoptredens, video, spoken word, reportages, theater en interviews verweven in het programma.  

Beeld: Kunstenaar Anneke Ekhart aan het werk. In een meterslange schildering verbeeldt zij zeven bijzondere verhalen over de oorlogsgeschiedenis van Tolbert op de oude kuilsilo bij de CazemierBoerderij in Tolbert. De schildering is onderdeel van het project Vrijheid Verstopt in Beton, waarmee de Stichting CazemierBoerderij het verhaal van Tolbert in oorlogstijd zichtbaar wil maken voor de jongere generaties. Foto Tjerk Bekius

Petitie Open de Musea kan nog getekend worden

Met de musea en de Museumvereniging zijn wij ervan overtuigd dat de afgelopen zomerperiode heeft aangetoond dat musea veilig open kunnen met behulp van het coronaprotocol. De petitie Open de musea van Schuilen in het Rijks pleit ook voor de heropening van musea en presentatie-instellingen voor het publiek.

Voor wie nog niet ondertekende: de petitie is nog steeds actueel en kan gedeeld en getekend worden!

Beeld: emaille bord

Maak uw erfgoedwebsite nog gebruiksvriendelijker

Wilt u als organisatie erfgoed nog gebruiksvriendelijker op uw website presenteren? Lees dan de nieuwe handleiding op de website van het NDE (Netwerk Digitaal Erfgoed), vol met adviezen die zijn gebaseerd op gebruikersonderzoek. De handleiding is geschreven voor met name de kleinere erfgoedinstellingen.

Binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed wordt al een paar jaar onderzoek gedaan naar gebruikers van erfgoed. Denk daarbij aan vragen als: waarom bezoekt iemand een erfgoedsite en hoe maakt hij er gebruik van? Voor de nieuwe handleiding zijn de
onderzoeksresultaten op het gebied van gedrag en wensen van gebruikers vertaald naar praktische adviezen, waarmee erfgoedinstellingen meteen aan de slag kunnen.

Kijk voor meer informatie en de handleiding op Netwerk Digitaal Erfgoed.

Beeld: NDE en logo NDE

Ontmoet de taalonderzoekers

Vanaf nu kan de bezoeker aan de website van het CGTC iedere dinsdag kennismaken met een onderzoeker die zich aan de Rijksuniversiteit Groningen bezighoudt met het Gronings en het Nedersaksisch. De eerste onderzoeker die aan de lezer wordt voorgesteld is promovendus Raoul Buurke. Sinds oktober 2020 werkt Raoul aan de Rijksuniversiteit Groningen aan zijn eigen promotieonderzoek over dialectverandering. Het voornaamste doel van dit onderzoek is om de veranderingen in kaart te brengen van de klanksystemen in de dialecten van het Fries en Nedersaksisch in Nederland. 
Lees hier meer.

Beeld: ‘De bril van Huizinga’ van Stichting Huizinga Meubel Nederland; foto: Harm Bellinga, Arte del Norte

Nieuw: de Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs

Graag brengen we een nieuwe poëzieprijs onder de aandacht. De Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs bekroont het beste Nederlandstalige gedicht over archeologie en cultureel erfgoed. De wedstrijd staat open voor zowel professionele dichters als amateurs in Nederland en Vlaanderen en heeft als doel meer mensen te enthousiasmeren voor poëzie én archeologie. De eerste prijs bestaat uit een bedrag van duizend euro. Aan de wedstrijd kan worden deelgenomen door inzending, vóór 1 juli 2021, van maximaal drie gedichten in de Nederlandse taal, geïnspireerd op een archeologisch thema. Daarna buigt de jury, onder leiding van voormalig Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, zich over de inzendingen. De feestelijke bekendmaking van de winnaars vindt plaats in november 2021op een bijzondere, met de archeologie verbonden locatie. Bij die gelegenheid wordt ook de wedstrijdbundel gepresenteerd waarin de twintig genomineerde en de drie winnende gedichten zijn opgenomen. De prijs is een initiatief van de Stichting Achterland uit Zeist.

Voor meer informatie en deelname klik hier. 

Beeld: Archeologie-Poëzieprijs

Nieuw lid: de Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen (SBBKG)

Erfgoedpartners mag weer een nieuw lid begroeten: de Stichting Behoud Beeldende Kunsten Groningen (SBBKG) te Groningen. Haar doel is het bijeenbrengen, conserveren, documenteren, exposeren van en publiceren over alle vormen van beeldende kunst gerelateerd aan Groningen en omgeving. Om te voorkomen dat deze werken verloren gaan biedt de SBBKG de mogelijkheid dit werk te bewaren en te (doen) exposeren. De werken die het SBBKG in haar bezit heeft zijn veelal afkomstig uit verzamelingen en nalatenschappen.
Voor meer informatie: https://www.sbbkg.nl
Van harte welkom!

Beeld: Dit schilderij van Jannes de Vries was te zien tijdens de expositie Groninger Landschappen in het UMCG van 10 december 2018 tot en met 3 maart 2019.

Collectie Groningen uitgelicht
Zandstek; Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

Het is een volkomen in onbruik geraakt stuk gereedschap: de zandstek. De 'Electronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten' van het Meertens Instituut definieert het als volgt: 'zandstek, (ouderwets), werktuig in het veen. Bron: Steenhuis, F.H. (1978), Stoere en Olderwetse Grunneger Woorden, Wildervank: Dekker & Huisman.

En toch ontleent het hele gebied van de Kanaalstreek in wezen haar bestaan aan de zandstek, een kleine houten handschep. Tijdens het
graven van het hoofdkanaal en de wieken, werd met die zandstek de gegraven modder doorgegeven aan de hogerop staande wijkgraver met de grotere haakschop.

Een stoer werk van arbeiders die van heinde en verre kwamen, in opdracht van de stad Groningen. Nadat het veen was afgegraven vestigden zich boeren en ambachtslieden langs het Stadskanaal. Zo ontwikkelde het gebied zich van moeras tot moderne ‘metropool’.

Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners Lopende Diep 8 Groningen, Gr 9712 NW Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp