alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 201 | 14/02/2020

alt_text
list

In dit nummer

  • Bezoekcijfers 2019
  • Maand van de Geschiedenis
  • Proeftuin meertaligheid
  • Boeken
  • Studiedag ‘Veiligheid op en rond kasteel, buitenplaats en landgoed'
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column

De provincie bruist

Musea in stad en provincie weten steeds meer bezoekers te trekken, toeristische organisaties gaan samenwerken in een coöperatie en veel culturele organisaties zijn bezig met toekomstplannen. Aan ideeën en culturele rijkdom is hier geen gebrek. Mensen die in Groningen wonen en werken, voelen zich vaak verbonden met de omgeving en zetten zich daarvoor in. Op zich is deze constatering geen reden om er een column aan te wijden, ware het niet dat ik vandaag in de krant de volgende kop ontdekte: “Zeeland en Groningen behoeven aandacht: verwaarlozing kan gevaarlijk zijn”. Vanuit de beste bedoelingen worden we weer terug het moeras in geduwd en er zijn zeker drie opbeurende reacties nodig voor dit nieuws weer is geneutraliseerd. Wij zijn geen provincie waar ontwikkelingswerk nodig is. Er is hier zoveel kracht, schoonheid en cultuur. We hebben het grootste culturele aanbod per hoofd van de bevolking en we hebben de gelukkigste mensen. Ik wens dat bij alle toekomstplannen deze kracht van Groningen optimaal wordt benut en uitgedragen, zodat de beeldvorming kantelt.

Roeli Broekhuis

Bezoekcijfers 2019

Veel Groningse musea kunnen tevreden terugkijken op een geslaagd museumjaar 2019. De cijfers tonen dat er soms sprake is van groei, soms van het vasthouden van het aantal bezoekers. En als er minder bezoekers waren, dan kan dat (soms) een verklaarbare reden hebben. Neem Museum Stad Appingedam. Uit de lijst blijkt een resultaat van zo’n 6800 bezoekers, minder dan in 2018. Het museum kan dit uitleggen: ‘Normaal 10.000, maar nu was het museum een paar maanden gesloten vanwege aardbevingsschadeherstel en restauratie van het pand.’ Het Groninger Museum piekte ook in 2019 weer met maar liefst 324.296 bezoekers. Nieuwe organisaties op deze lijst zijn de Folkingestraat Synagoge in Groningen en Havezate Mensinge in Roden. Ook zij boekten een prima resultaat.

Voor het volledige overzicht:
Bezoekcijfers 2015-2019

Beeld: bezoekers in het Visserijmuseum Zoutkamp

Maand van de Geschiedenis 2020

Ook in 2020 is oktober Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Oost/West.

De wereld wordt steeds kleiner, maar keert zich tegelijkertijd steeds meer naar binnen toe. Denken in ‘wij’ en ‘zij’, in ‘hier’ en ‘daar’ – is dat een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu?

Om die vraag te beantwoorden neemt de Maand van de Geschiedenis in oktober 2020 u mee op wereldreis. Er wordt gezocht naar verhalen waarin de windstreken elkaar kruisen en waarbij ontmoetingen centraal staan: tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte, tussen Stalin en Roosevelt, tussen de pionier en de native American en tussen de Achterhoeker en de Amsterdammer.
Wat u nodig hebt in oktober? Een kompas, een flinke dosis reislust en een wereldkaart.
Wat worden de thema's in 2021, 2022 en 2023?

Het team van de Maand van de Geschiedenis zal binnenkort nadenken over de thema’s van de komende jaren. U wordt uitgenodigd thema’s voor te stellen, die breed genoeg zijn zodat ‘iedereen’ er mee uit de voeten kan maar die toch een duidelijk kader en aanknopingspunten bieden om het heden te begrijpen door het verleden te ontdekken. Ideeën kunnen gemaild worden naar: maand@openluchtmuseum.nl.

Trailer Maand van de Geschiedenis 2020

Beeld: De dood van Willem Barentsz

Proeftuin meertaligheid

Op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de drie noordelijke provincies is in 2016 het programma We the North gestart. Het doel is om ‘het noordelijke culturele ecosysteem te versterken door programmatische samenwerking’.

De Proeftuin Meertaligheid is hiervan een onderdeel. Door in 2020 een aantal culturele projecten te ondersteunen, wil We the North samen met de provincies Gelderland en Overijssel, samenwerking bevorderen tussen de verschillende instellingen en individuen die zich in het noordoosten van Nederland bezighouden met streekmeertaligheid.

De werkwijze van de Proeftuin is er allereerst op gericht om in het Noordoosten een duurzaam cultureel netwerk te bouwen.
Om zo’n netwerk een goede start
te geven, is in januari 2020 een ‘call’ uitgeschreven ter waarde van 220.000 euro voor culturele projecten, verdeeld over meerdere rondes. Cultuurmakers uit de vijf deelnemende provincies (Groningen, Drenthe, Fryslân, Overijssel, Gelderland) kunnen aanvragen indienen voor publieksvriendelijke, interprovinciale cultuurprojecten waarin streekmeertaligheid een belangrijke rol speelt. Cultuurprojecten dus, die via samenwerking tussen provincies een breed publiek kennis laten maken met streekmeertaligheid.

Voor informatie over bedragen en de criteria waaraan aanvragen moeten voldoen raadpleeg de website Proeftuin meertaligheid en subsidieregeling ‘Culturele programmering meertaligheid’, die in december 2019 is vastgesteld.

Beeld: banner Proeftuin Meertaligheid
 

Nieuw lid: Stichting Vliegveld Oostwold

Met ingang van 2020 is Stichting Vliegveld Oostwold lid van Erfgoedpartners. Oostwold Airport is het meest noordelijke vliegveld en is onder andere bekend door de tweejaarlijkse airshow. De nieuwe museumhangaar en platforms besteden aandacht aan de particuliere luchtwaardige vliegtuigverzameling in Nederland, met een luchtvaartgeschiedenis van meer dan 75 jaar. De collectie van het Heritage Museum bestaat onder andere uit de WO II fighter P-51 Damn Yankee, de trainers PA-18 Super Cub, de PT-17 Boeing Stearman en de AT-6 Harvard uit 1943. Het is mogelijk om een rondvlucht te boeken over de wadden of Noord-Nederland.

Beeld: Stichting Vliegveld Oostwold

Boeken

Heeft uw erfgoedinstelling plek voor oude boeken, bijvoorbeeld als decoratie? U kunt nu terecht bij het archief van het Provinciehuis.

Dubbele exemplaren van boeken met notulen van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten, oude begrotingen en dergelijke uit de periode 1815 tot 1977 worden door de Provincie kosteloos aangeboden.
Want zomaar wegdoen is jammer. En oude boeken in uw museum geeft een aardig(er) beeld dan behang met boekenprint bijvoorbeeld.

Als u geïnteresseerd bent kunt u contact opnemen met Ko Niestijl, medewerker Informatiebeheer:
(050) 316 44 28,
k.niestijl@provinciegroningen.nl.

Beeld: Ko Niestijl

Nogmaals studiedag ‘Veiligheid op en rond kasteel, buitenplaats en landgoed
24 maart van 10:00 – 17:00 uur

In de vorige Erfgoedloper meldden wij dat de studiedag ‘Veiligheid op en rond kasteel, buitenplaats en landgoed’ van de stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen (sKBL) zou plaatsvinden op 20 februari in Haastrecht.  De organisatie heeft besloten deze studiedag te verplaatsen naar
24 maart omdat 20 februari in een voorjaarsvakantie valt.
Voor het programma zie de website van sKBL.

Beeld: steekincident in museum

Collectie Groningen uitgelicht
Sefer Torah, Synagoge Bourtange

Een Sefer Torah (Hebreeuws: ספר תורה; meervoud: ספרי תורה Sifrei Torah, ‘Boek(en) van de Torah’ of ‘De rol van Torah(s)’), is een handgeschreven kopie van de Torah, het heiligste boek in het Jodendom. Het moet voldoen aan zeer strenge normen. De Torah-rol wordt voornamelijk gebruikt in het ritueel van de Torahlezing tijdens joodse gebeden.

Torah lezen van een Sefer Torah is traditioneel gereserveerd voor de maandag- en donderdagochtend, evenals op Shabbat en Joodse feestdagen. De tekst wordt gelezen met behulp van een Yad (‘hand’), een metalen of houten handvormige stok die de rollen beschermt door onnodig contact
van de huid met het perkament te vermijden.

De Sefer Torah in de collectie van de Synagoge Bourtange (geschonken door de Joodse Gemeente Den Haag via Rabbijn Van der Kamp) is een niet koosjer exemplaar omdat de letters zijn versleten. Een versleten Sefer Torah hoort traditioneel te worden begraven op de Joodse begraafplaats. In overleg met het rabbinaat is besloten de rol in dit geval voor het museum te gebruiken. Het is een prachtig geschreven Sefer Torah en vormt een belangrijk bezit van het museum.  

Tekst: Fred Ootjers
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte
agenda-icon

Agenda

Platform Collecties

column-icon

10 maart

clock

13:30 - 16:30 uur

column-icon

n.t.b.

Platform Borgen

column-icon

17 maart

clock

10:00 - 12:00 uur

column-icon

Menkemaborg

Trainingsdag
Adlib voor Windows

column-icon

21 april

clock

10:00 - 16:30 uur

column-icon

Erfgoedpartners

Molens en hun techniek
(molengids module 3)

column-icon

18 april

clock

9.30 - 12.00 uur

column-icon

n.t.b.

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS *|LIST:ADDRESS|* (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|LIST:DESCRIPTION|*

Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|* All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*