|
|
Workshop onderhoud interieur en antieke meubelen
De workshop, de naam zegt het al, is een praktische bijeenkomst over het onderhoud van interieurs en antieke meubelen. Vragen als wanneer en hoe meubels in de was moeten worden gezet en hoe je ze schoonmaakt, komen aan bod. De deelnemers mogen zelf een object of een vraagstuk meenemen. Deze workshop is bedoeld voor (vrijwillige) collectiemedewerkers van musea, en voor mensen die zorg dragen voor kerkinterieurs en orgels. |
Praktische informatie
Docenten: Marjan Brouwer, Yvonne Nijlunsing, Arie de Jager
Doelgroep: (vrijwillige) collectiemedewerkers van musea, en voor mensen die zorg dragen voor kerkinterieurs en orgels
Duur: 13:30 - 16:30 uur
Kosten: € 25,- en voor niet-leden € 50,- per persoon
Datum: dinsdag 23 april 2019
Locatie: Nieuwe Kerk Groningen (onder voorbehoud)
Voor meer informatie en inschrijven
Foto: Anton Tik, Arte del Norte |
|
|
|
Groninger Molenweekend 2019
Het Groninger Molenweekend valt in 2019 tijdens Pinksteren, op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni. De Pinksterdagen zijn dagen waarop mensen er graag op uit trekken en iets willen ondernemen. Anders dan voorgaande jaren heeft het Molenweekend dit jaar geen thema. Wel wordt er een bijzondere opening van het weekend georganiseerd. Muzikant en liedjesschrijver Erwin de Vries zal speciaal voor deze gelegenheid een Groninger Molenlied schrijven.
In aanloop naar het Groninger Molenweekend 2019 zullen wij u de komende weken regelmatig informeren over de voortgang.
|
Vrijwilligersavond
Voorafgaand aan het Groninger Molenweekend worden de vrijwilligers op en rond de molen bedankt voor hun inzet. Deze keer is dat op donderdag 23 mei in Oldehove. Informatie over het programma wordt over enige tijd bekend gemaakt. In ieder geval worden tijdens die vrijwilligersavond de affiches voor het Groninger Molenweekend uitgedeeld en wordt gezamenlijk het Groninger Molenlied ingestudeerd.
Aanmelden voor het Groninger Molenweekend |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
Op 16 april wordt in het Drents Archief in Assen een inspiratiebijeenkomst gehouden voor Noord-Nederland in het kader van de Maand van de Geschiedenis 2019. Het thema van de geschiedenismaand (oktober) is Zij/Hij.
Programma
Op het programma staat een lezing over daten in de 19de eeuw en een panelgesprek waarin twee historici met elkaar in gesprek gaan over Zij/Hij in historisch perspectief. In het panel zitten journalist Marjanne Teunissen, die bezig is met een boek over spraakmakende vrouwen in Drenthe en historicus prof. dr. Mineke Bosch, |
gespecialiseerd in vrouwen- en gendergeschiedenis. Het is mogelijk deel te nemen aan een brainstormsessie over de invulling van de Maand van de Geschiedenis 2019. In de pauze is het tijd voor een proeverij met toelichting van culinair etnoloog Carolina Verhoeven.
Praktische informatie
Dinsdag 16 april in het Drents Archief in Assen van 14:00 uur tot 17:00 uur inclusief borrel.
Aanmelden
Inspiratiebijeenkomst 2019 Noord
|
|
|
|
Een nieuw lid: Enne Jans Heerd op Maarhuizen
Sinds deze week is de Stichting Enne Jans Heerd op Maarhuizen lid van Erfgoedpartners. Een reden voor de redactie van Erfgoedloper voor een kennismakingsgesprek met Gijs van Rhijn.
Een plek om te delen
Zo’n veertig jaar geleden kreeg de boerderij op de wierde Maarhuizen – bij Winsum - de naam Enne Jans Heerd, vernoemd naar de boer, die daar aan het eind van de 18de eeuw woonde en werkte. ‘De geschiedenis van de heerd gaat ver terug’ vertelt Gijs van Rhijn (36), die daar samen met zijn vrouw Mayke Zandstra en hun kinderen sinds het voorjaar van 2018 woont. Het oudste gedeelte is uit de 17e eeuw. De familie Van Ham was eigenaar van pakweg 1630 tot 1730 en van 1800 tot 1920. Daarna was de familie De Vries als agrariër werkzaam op die plaats, tot de laatste boer, inmiddels op leeftijd, acht jaar geleden vertrok. Nu is de boerderij eigendom van Staatsbosbeheer, en worden Gijs en Mayke de pachters van de boerderij. Gijs: ‘Ik ben kleinkunstenaar en houd me bezig met muziek en theater. Momenteel geef ik kindervoorstellingen rond het muzikale sprookje Peter en de wolf van de Russische componist Sergej Prokofjev. Mayke is zzp’er en is actief als projectleider dorps- en wijkontwikkeling.
Belevingsplek
Boerderij en wierde zijn beide rijksmonumenten. Gijs en Mayke zitten nu nog in de planvorming en haalbaarheidsfase, maar kunnen dit binnenkort afronden. ‘We willen daar een plek maken voor |
natuur- en cultuurbeleving, met voorstellingen, workshops, wandelroutes en plekken voor natuurlijk spelen. Daarnaast komt er horeca en een kleinschalige camping en willen we vergadergroepen en trouwfeesten kunnen ontvangen. Wij vinden het belangrijk dat deze plek gedeeld wordt en wij zijn nu aan het nadenken over hoe wij dat kunnen realiseren.‘
Zowel de Provincie als de gemeente Het Hogeland zijn positief over de plannen, die vanuit de exploitatie en publiek geld (subsidies) bekostigd moeten worden. Het doel van de stichting Enne Jans Heerd is herbestemming en restauratie van de plek. Daar is veel geld mee gemoeid. Over publieke belangstelling maakt Gijs zich niet zo’n zorgen. ‘Met Open Monumentendag in 2018 kwamen zo’n 1.000 mensen een kijkje nemen en de Stichting Promotie Winsum had de boerderij opgenomen in een spooktocht.’ Zorgvuldig plannen is nu een belangrijke factor voor Gijs en Mayke, die niet alleen midden in deze onderneming zitten maar daarnaast ook nog ‘gewoon’ werken.
Aan hun enthousiasme zal het niet liggen. Gijs toont zich in het gesprek een bevlogen ondernemer die graag aansluiting zoekt bij Erfgoedpartners.
Meer weten:
Enne Jans Heerd
RTV Noord |
|
|
|
Collectie Groningen Uitgelicht
Korenschaal, Boerderijmuseum Duurswold Slochteren
Er bestaat een direct verband tussen dit type korenschaal en de statige woningen aan de Hoge der Aa in Groningen. Bij een goed gebruik van de weegschaal kon de graanhandelaar namelijk het fundament leggen van een kapitaal, waarmee hij zich zo'n schitterend koopmanshuis kon veroorloven.
De korenschaal was in gebruik bij de graanhandelaar, die bij de boeren langs ging als het koren gedorst en het graan opgeslagen lag. Met de verkoop hielden de landbouwer zich niet bezig: ieder zijn stiel. Het belangrijkste was dat het soortelijk gewicht van zijn oogst werd bepaald. Met hulp van de korenschaal wist de graanhandelaar dat heel precies te berekenen. |
Er werd vervolgens over en weer wat gehandeld, tot een prijs was overeengekomen. Met de kennis van het soortelijk gewicht en een paar getrokken monsters, was het dan aan de handelaar om de partij op de wekelijkse korenbeurs, onder andere in Groningen, proberen te verkopen.
De korenschaal bestaat uit meerdere onderdelen, maar was toch makkelijk mee te nemen. De busjes zijn zo gemaakt dat het ene deel als een deksel op het andere deel past. De andere onderdelen passen vervolgens dáár weer in, een compacte reisvariant.
Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|