alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 168 | 28 09 2018

alt_text
list

In dit nummer

  • Erfgoed op Stee krijgt vervolg in Reizend Erfgoed
  • Erfgoededucatietrajecten
  • Oktobermaand Kindermaand uitgelicht
  • Schnitger Festival 2018
  • Maand van de Geschiedenis 2018
  • Sectoranalyse van de museumwereld
  • Europees erfgoedcongres
column-icon

Column

Complex

“Wat hebben jullie het ingewikkeld georganiseerd”, verzuchtte mijn gesprekspartner bij een kennismakingsgesprek. Het was niet de eerste keer dat ik dat hoorde, want het valt inderdaad niet mee om de wereld van cultureel erfgoed te doorgronden. Kan dat niet wat eenvoudiger? Ik heb er vaker over nagedacht en ik denk dat het iets eenvoudiger kan, maar dat het vooral ook ingewikkeld zal blijven. Dat heeft volgens mij voor een groot deel te maken met het enthousiasme van particulieren en ondernemers om de samenleving mooi te houden of mooier te maken. Als ergens de participatiesamenleving zichtbaar wordt is het wel in de wereld van het cultureel erfgoed. Tal van stichtingen ontfermen zich over musea, collecties, kerken, molens, gemalen, historisch groen, muziekverenigingen, theater, toneel en festivals. Je kunt proberen deze initiatieven natuurlijk in één organisatie onder te brengen, maar als dat al lukt, zal er veel verloren gaan. Het enthousiasme en de inzet van zoveel mensen zorgt voor draagvlak en vernieuwing. Ook als je centraal gaat organiseren en aansturen, als dat al lukt, zal binnen de kortste keren het particulier initiatief weer boven komen omdat mensen zelf hun samenleving vorm willen geven. Ik vind het heerlijk dat we die vrijheid hebben en koester alle energie die daarbij vrijkomt. Soms is dat ingewikkeld en niet uit te leggen, maar mijn ervaring leert dat ook die ontdekkingstocht zeer de moeite waard is.

column-icon Roeli Broekhuis

Erfgoed op Stee krijgt vervolg in Reizend Erfgoed

Begin dit jaar werd het project Erfgoed op Stee uitgevoerd, waarbij ouderen in zorginstellingen in stad en provincie Groningen de gelegenheid kregen om voorwerpen van erfgoedinstellingen te bekijken en vast te houden. Medewerkers (verhalenvertellers) van de erfgoedinstellingen vertelden over de meegenomen objecten. Dit bleek een bron voor gesprekken tussen de bewoners onderling en met de erfgoedmedewerkers. Op deze wijze laten erfgoedinstellingen een nieuw publiek kennismaken met objecten uit hun collectie die normaal niet te zien zijn. Met het vervolgproject Reizend Erfgoed willen we dit concept tot een activiteit maken die op eigen benen kan staan. Zo wordt een praktisch draaiboek ontwikkeld voor het organiseren van een Reizend Erfgoed-bijeenkomst en een digitale tool die erfgoed- en zorginstellingen helpt elkaar snel te kunnen vinden. Reizend Erfgoed wordt gevolgd door een student van de Hanzehogeschool Groningen. Zij doet onderzoek naar de effecten van cultuurparticipatie op de positieve gezondheid van ouderen in de zorg.

Foto: Elmer Spaargaren

Erfgoededucatietrajecten

Sinds kort is het voor basisscholen mogelijk om zich via de website van Erfgoedpartners in te schrijven voor een erfgoedprogramma. Bij de ontwikkeling van de trajecten werd nog uitgegaan van een aanbod per gemeente. Nu kunnen docenten ook kiezen voor een programma buiten hun gemeente. Na inschrijving wordt door Erfgoedpartners en/of de betreffende aanbieder contact opgenomen voor de bevestiging, verdere afhandeling en de planning. Er is veel belangstelling voor de diverse programma’s.

Inmiddels zijn al meer dan 1000 leerlingen aangemeld. Ofschoon er nog enige aanpassingen nodig zijn om deze applicatie naar behoren te laten werken - daar zullen wij ons de komende weken mee bezig houden - zijn er al veel positieve reacties binnengekomen. Bij onduidelijkheden wordt basisschooldocenten geadviseerd contact op te nemen met Erfgoedpartners.
Aanmelden kan nog tot en met 31 oktober.

Foto: Elmer Spaargaren

Oktobermaand Kindermaand uitgelicht
MOW-de Oude Wolden Bellingwolde
26 oktober van 10:00 – 15:30 uur

Speur als een moderne fotograaf rond in het verleden van Westerwolde!
Met de woorden “meekomen, jij!” werd fotograaf Tonnis Post gevraagd om de slechte woonomstandigheden in Westerwolde vast te leggen op foto’s. Dat werden indrukwekkende foto’s. Honderd jaar later onderzocht een andere fotograaf, Dirk Kome, hoe die plekken er tegenwoordig uitzien. Hij ging ook op zoek naar de nakomelingen van de mensen op de foto’s die Tonnis Post maakte. Kinderen kunnen, samen met anderen, voor één dag aan de slag als een onderzoeksfotograaf.
De speurtocht begint met een envelop vol oude foto’s en documenten. De kinderen worden uitgedaagd om aan de hand van een plattegrond uit te zoeken over welk gebouw die gaan. Staat het gebouw er nog? Hoe ziet het er tegenwoordig uit en waar wordt het voor gebruikt? Ze ontdekken wat er in de afgelopen 100 jaar is gebeurd en maken een nieuwe foto. Na de lunch gaan de kinderen portretten fotograferen, zoals dat in de tijd van Tonnis Post gebeurde. Iedereen neemt een originele portretfoto mee naar huis!

Afbeelding: jongen-met-hond

Schnitger Festival 2018

Het Schnitger Festival van 19 tot en met 21 oktober heeft dit jaar Italië als thema. Italiaanse componisten en musici staan dus extra in de belangstelling. Op 19 oktober wordt het festival geopend in de Martinikerk in Groningen waar de organist Matteo Imbruno – Italiaan van geboorte maar al sinds 1978 woonachtig in Nederland - een concert geeft op het wereldberoemde Schnitgerorgel.
Vervolgens worden de bezoekers uitgenodigd in de Der Aa-kerk het tweede deel van het programma te volgen. Daar zullen de organisten Petra Vreeswijk, Ko Zwanenburg en Sander van den Houten concerteren op het Schnitgerorgel van deze kerk. Voor meer informatie en het hele programma www.schnitgerfestival.nl.

Afbeelding: orgel Martinikerk

Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober begint de Maand van de Geschiedenis 2018. Het thema is Opstand. Dit thema wordt op diverse manieren uitgewerkt in de provincie Groningen. Wij lichten er één activiteit uit:

Fietsen langs de Tachtigjarige Oorlog
Van de Nederlandse Opstand of Tachtigjarige Oorlog zijn in Groningen nog genoeg overblijfselen te vinden. Leer meer over de Schansenkrijg tegen de Spaanse overheersing met een viertal fietsroutes door het Westerkwartier tot aan het Lauwersmeer en de grenzen met Drenthe en Friesland.
Eén van de locaties waar men meer te weten komt over ‘de’ opstand:
In molen Fortuna te Noordhorn is een permanente tentoonstelling te zien over de Schansenkrijg - onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse koning Philips de Tweede - in het Westerkwartier. Van de in 2015 nagespeelde Slag bij Noordhorn zijn films te zien en een vitrine met bodemvondsten uit die tijd.
Vanaf Noordhorn of Leek langs diverse locaties, 1 t/m 31 oktober.

Afbeelding: molen De Fortuin

Onderzoek ABN Amro: “Musea zonder eigen smoel verliezen bezoekers en sponsoren”

In ‘De Erfgoedstem’, nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie troffen wij het volgende interessante onderzoek aan:

Musea lopen bezoek mis, juist omdat ze hun best doen om meer bezoekers te trekken, om het verlies aan subsidiegelden te compenseren. Minder subsidie dwingt kleine musea om bredere tentoonstellingen te programmeren.
Daardoor vertroebelt hun identiteit. En een eigen smoel is niet alleen belangrijk voor bezoekers, maar ook voor sponsoren. Dat concludeert ABN Amro in een sectoranalyse van de museumwereld.

Europees erfgoedcongres Arcadian Landscapes
Connecting cultural heritage and historic designed landscape

Donderdag 1 en vrijdag 2 november 2018 vindt in Oentsjerk en Oranjewoud het eerste Europese erfgoed congres Arcadian Landscapes plaats. Tijdens dit congres wordt de verbinding gelegd tussen het erfgoed van landgoederen en buitenplaatsen en het Europese cultuurlandschap. Inspirerende sprekers uit Engeland, Duitsland, België en Nederland delen tijdens Arcadian Landscapes hun kennis en ideeën over samenwerken met betrekking tot de gebiedsgerichte aanpak van buitenplaatsen en landgoederen.

Arcadian Landscapes is een must voor iedereen, organisaties, eigenaren, beheerders en studenten, die betrokken is bij de erfgoedsector en de ontwikkeling van cultuurtoerisme. Het congres is het schijnwerperproject voor de landgoederen en buitenplaatsen in 2018 voor het Europees jaar van Cultureel Erfgoed.
Kaarten bestellen
Kaarten zijn te bestellen via de website. De ticketprijs bedraagt
€ 250,- inclusief lunch op beide dagen, een gezamenlijk diner op donderdagavond en de excursies op vrijdagmiddag. Voor studenten geldt een speciaal tarief van € 150,-.

Locatie
Het plenaire programma vindt plaats in het karakteristieke landgoed Stania State te Oentsjerk, ten noorden van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
agenda-icon

Agenda

Oktobermaand Kindermaand

column-icon

oktober

clock

nvt

column-icon

Provincie Groningen

Maand van de Geschiedenis

column-icon

oktober

clock

nvt

column-icon

Provincie Groningen

Werkbezoek Klooster Ter Apel

column-icon

2 november

clock

10:00 - 13:00 uur

column-icon

Klooster Ter Apel

Jeugdcircus Santelli

column-icon

13 oktober

clock

15.00 uur

column-icon

Vennekerk, Winschoten

Jeugdcircus Santelli

column-icon

20 oktober

clock

13.30 uur

column-icon

Doopsgezinde Kerk Groningen

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS *|LIST:ADDRESS|* (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|LIST:DESCRIPTION|*

Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|* All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*