alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 155 | 16 - 03 - 2018

alt_text
list

In dit nummer

  • Inspiratiebijeenkomst Maand van de Geschiedenis 2018
  • Oktobermaand Kindermaand
  • Groninger Orgelagenda 2018
  • Museummagazine 2018-2019
  • Symposium 'Ben ik in Beeld?'
  • Excursie Molenwerkgroep Oost-Groningen
  • Cultuur+ondernemen
column-icon

Column

Geld en visie

Omdat onze cultuur het verdient om in volle bloei te staan, heeft minister
Van Engelshoven 325 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor kunst en erfgoed. In de brief van de minister (zie www.rijksoverheid.nl ) staat dat de toekomstige plannen moeten aansluiten bij de kracht en de ontwikkelingen in het culturele veld zelf. Vorige week werd al bekend gemaakt dat de minister
17 miljoen euro uittrekt voor het onderhoud van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied (www.provinciegroningen.nl). Ik word blij van dit nieuws omdat het een verandering markeert van cultuur als ‘zieke sector aan het subsidie-infuus’ tot cultuur als een belangrijke hoeksteen voor onze samenleving. Onze inspanningen als culturele sector zijn waardevol en dat wordt erkend. Maar hiermee zijn we er nog niet, want wat gaat er straks met al dit geld gebeuren? De minister zegt terecht dat de kracht van het culturele veld leidend is, maar waar zit die kracht?
Afgelopen jaar zijn er verschillende onderzoeken gepresenteerd waarbij duidelijk wordt dat het fenomeen dat de rijken rijker worden en de armen armer, een universeel wetmatig fenomeen is. Zo ervaar ik dat grotere organisaties meer kracht hebben om goede plannen te ontwikkelen, omdat ze daar mensen voor kunnen aanstellen of vrijmaken. Hoe kunnen organisaties met visie en een kleine bezetting hun plannen realiseren? Het enige antwoord dat daarop mogelijk is, is samenwerken en vanuit een gedeelde visie plannen laten ontwikkelen door bijvoorbeeld samen te investeren in iemand die een goed plan kan schrijven of door samen na te denken over mogelijkheden voor talentontwikkeling. Daarom doen deze nieuwe financiële impulsen een beroep op onze sector om de handen ineen te slaan en partners op te zoeken, zodat het geld niet alleen naar grote instellingen gaat, maar ook bij kleinere organisaties en initiatieven terecht komt. Wie niet groot is, moet slim zijn!

Roeli Broekhuis


Inspiratiebijeenkomst Maand van de Geschiedenis
met onder andere Nelleke Noordervliet en Catalaans walking dinner

Ter voorbereiding van de Maand van de Geschiedenis 2018 – in oktober - wordt op donderdag 5 april een inspiratiebijeenkomst gehouden in de Lutherse Kerk in Groningen. Het thema van de Maand is Opstand. Een thema over massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden, maar ook over voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum.

Locatie: Evangelisch-Lutherse Kerk, Haddingestraat 23 9711 KC Groningen. Programma van 16.00-20.00 uur inclusief avondeten.

Op het programma staat een panelgesprek waarin drie historici met elkaar in gesprek gaan over opstand in historisch perspectief. In het panel zitten essayist van dit jaar Nelleke Noordervliet, historicus en journalist Marchien den Hertog en historicus en archivaris Jona van Keulen. Daarna kan men deelnemen aan een workshop rond programmering of publieksgericht schrijven en we sluiten af met een toepasselijk avondmaal: een Catalaans walking dinner.

Deze regionale inspiratiebijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Historisch Nieuwsblad en Erfgoedpartners.

Inschrijven kan tot 27 maart

Oktobermaand Kindermaand

De voorbereidingen voor Oktobermaand Kindermaand zijn weer begonnen. Organisaties kunnen in mei een uitnodiging verwachten voor deelname. Gedurende de maand oktober kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd samen met hun (groot)ouders in contact komen met kunst en cultuur. Veel instellingen organiseren voor de weekenden van oktober extra activiteiten voor kinderen die voor hen gratis zijn, maar waarvoor de begeleiders

betalen. De afgelopen jaren hebben steeds meer instellingen in Groningen ontdekt hoe leuk het is om mee te doen aan dit evenement, dat ook in Drenthe en Friesland plaatsheeft.
Voor welke organisaties is Oktobermaand Kindermaand interessant: musea, molens, borgen, orgels, theaters, bibliotheken, orkesten, muziekscholen, natuur- en milieuorganisaties en dergelijke.
De burgemeestersactie is dit jaar op woensdag 19 september.

Groninger Orgelagenda 2018

Op 4 april wordt in de Franse school in Appingedam (naast de Nicolaïkerk) tijdens de voorjaarsvergadering van Stichting Groninger Orgelland, de 34ste Groninger Orgelagenda 2018 gepresenteerd, aanvang 20:00 uur, juist voorafgaande aan het orgelconcertseizoen. De agenda is een uitgave van Erfgoedpartners en de Stichting Groningen Orgelland.

Museummagazine 2018-2019

Het populaire Museummagazine voor Noord-Nederland en Noord-Duitsland is bijna gereed en zal binnenkort worden verspreid. Voor de provincie Groningen hebben 39 musea zich aangemeld. De verwachte verschijningsdatum is begin april in een oplage van 70.000 exemplaren. Het is weer een mooi boekje geworden, 120 pagina’s dik en boordevol ideeën voor een dagje uit.

Symposium 'Ben ik in Beeld?'

In Erfgoedloper kijken wij doorgaans niet terug maar voor het succesvol verlopen symposium ‘Ben ik in Beeld’?, dat op 12 maart werd gehouden in ‘The Big Building’ in Groningen, maken we graag een uitzondering.
Foto: Elmer Spaargaren

Excursie Molenwerkgroep Oost-Groningen

Op 14 april wordt de jaarlijkse excursie van de Molenwerkgroep Oost-Groningen gehouden voor molenaars, molenaars in opleiding, maar ook andere geïnteresseerden.

De bus vertrekt om 08:00 uur vanuit Winschoten, bij Molen Berg. Daarvandaan gaat de bus naar het hoofdstation in Groningen.

Programma
  1. De eerste molen die wordt bezocht is de zelfkruier De Sterrenberg in Nijeveen
  2. De tweede molen staat in Olst, de Bökkersmölle, een functionerende korenmolen
  3. De derde molen is de Bolwerksmolen te Deventer, een houtzager
  4. In Lettele wordt molen De Leeuw, met ten Have-roedes, bezocht
  5. De laatste molen is de olie-en pelmolen Ter Horst te Rijssen.
De verwachte aankomsttijd in Groningen/Winschoten is tussen 18:00 en 19:00 uur.
Deze excursie kost voor leden van de molenwerkgroep € 15,--, voor niet-leden € 20,--.
Onderweg is gelegenheid tot het gebruiken van een eenvoudige lunch (voor eigen rekening).

Opgave via de mail. Graag naast naam ook opstapplaats vermelden.

Foto: zelfkruier De Sterrenberg in Nijeveen

Cultuur + Ondernemen
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Startadvies Financiering wordt mede mogelijk gemaakt door ESF

De Kunstraad Groningen organiseert in samenwerking met Stichting Cultuur+Ondernemen, hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector, een training financieren.
De training vindt plaats op vrijdag
18 mei van 13:00 – 16:30 uur in de vergaderzaal van Erfgoedpartners. De cursus is voor mensen die actief zijn in de kunst, cultuur of creatieve sector en gaat in op:
  • ideeën kunnen uitwerken naar een werkbaar concept
  • creatieve plannen omzetten naar de beroepspraktijk
  • plannen uitstippelen en wat komt daar allemaal bij kijken
  • de financiële gevolgen van de plannen en houd je genoeg over om van te kunnen leven
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Startadvies Financiering wordt mede mogelijk gemaakt door ESF.

Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.
agenda-icon

Agenda

Platform Directeuren

column-icon

20 maart

clock

10:00 - 12.00 uur

column-icon

Verhildersum

Inspiratiebijeenkomst Maand van de Geschiedenis

column-icon

5 april

clock

16:00 - 20.00 uur

column-icon

Lutherse Kerk

Start cursus erfgoedjuf/-meester

column-icon

9 mei

clock

16.30 - 18.30 uur

column-icon

Erfgoedpartners

Adlib bijeenkomst

column-icon

9 april

clock

10.30 - 12.30 uur

column-icon

Erfgoedpartners

Ken je eigen Groninger molen

column-icon

24 april

clock

14:00 - 16.30 uur

column-icon

Erfgoedpartners

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS *|LIST:ADDRESS|* (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken:

*|LIST:DESCRIPTION|*

Copyright (C) *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|* All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*