Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 240 | 01/10/2021

alt_text
list

In dit  nummer

  • Oktober Kindermaand van start
  • Workshop digitalisering: Standaarden in de collectieregistratie
  • NDE vragenuur
  • DEN: Digital Storytellling met audio 
  • DEN's Digitale Vaardighedendag
  • Maand van de Geschiedenis
  • Streektaalsymposia in november
  • Museum Vakdagen
  • de Zelfzwichter en Erfgoednieuws
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

De wereld ontdekken

Als het klopt dat indrukken uit je jeugd de basis leggen voor patronen van later, kun je niet vroeg genoeg beginnen met kinderen in contact te brengen met de wereld om hen heen. Dat kan vanuit school als de docenten hun leerlingen meenemen op een ontdekkingsreis naar cultuur en erfgoed: eerst dichtbij en als ze ouder zijn steeds verder weg. Gelukkig hebben onze erfgoedinstellingen een mooi aanbod aan educatie, zodat er voor ieder kind in zijn eigen omgeving genoeg te ontdekken valt. Ik had er rekening mee gehouden dat het een tijdje zou duren voor de scholen weer op de educatietrajecten zouden intekenen, maar tot mijn grote verrassing hebben de eerste bezoeken alweer plaats gevonden en het lijkt erop dat er meer zullen volgen. Er is daarnaast natuurlijk heel veel mogelijk als (groot)ouders met hun kroost op pad gaan. Het samen dingen doen, geeft de mooiste herinneringen voor later. Komende maand is er een veelzijdig programma voor kinderen in Oktober Kindermaand en gelukkig kunnen dit jaar weer meer organisaties kinderen en hun begeleiders ontvangen. Jammer dat mijn kinderen al zijn uitgevlogen.

 

column-icon Roeli Broekhuis

Oktober Kindermaand 2021 van start

27 Groningse cultuurorganisaties hebben zich aangemeld voor Oktober Kindermaand. Ook nieuwe organisaties mochten wij registreren. Samen zorgen ze voor een aantrekkelijk programma: van een workshop schilderen, muziekinstrumenten maken van plastic buizen, opgravingen doen als een echte archeoloog, meel afwegen bij de molen, een tijdreis maken naar de Middeleeuwen en nog veel meer. Er is voor elk wat wils. Raadpleeg de website www.kindermaand.nl voor het programma.

Deze week stuurden wij een persbericht over de start van Oktober Kindermaand naar de regionale pers.

Beeld: Kinderbiënnale Groninger Museum; foto: Gea Schenk

Workshop digitalisering: Standaarden in de collectieregistratie
11 november 2021

Wat levert het gebruik van thesauri op en welke zijn voor uw collectie geschikt?
Deze themasessie komt voort uit de Nulmeting Digitalisering 2020 van Erfgoedpartners.
Staat van digitalisering in Groningse musea 2021 Hieruit blijkt behoefte aan meer informatie over de noodzaak en de aanpak van het gebruik van standaarden en thesauri in de collectieregistratie. We kijken naar welke standaarden geschikt zijn voor uw collecties en wat het gebruik ervan kan opleveren. Deze sessie is met name bedoeld voor instellingen die hun objecten beter willen kunnen terugvinden in hun database en hun objecten op termijn goed online vindbaar willen maken.
De sessie is ook bedoeld voor instellingen die willen aansluiten bij landelijke of regionale online collectieplatformen en/of Linked Open Data interessant vinden.

Reserveer een plek
Doelgroep: (vrijwillige) collectiemedewerkers en registratoren in erfgoedinstellingen
Duur: 13:30-16:30 uur
Kosten: € 20,- voor aangeslotenen,
€ 40,- voor andere belangstellenden
Datum: 11 november 2021
Maximum aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 15
Locatie: Mennozaal, Doopsgezinde Kerk Groningen
Docent: Bibi Bodegom

Beeld: Tom Heyne

Netwerk Digitaal Erfgoed vragenuur
7 oktober aanstaande van 11:00 tot 12:00 uur

Hoe zag het wereldwijde web eruit tijdens het ontstaan? Wie waren de makers en de gebruikers? Om sporen van ons digitale leven en cultuur te kunnen bewaren voor de toekomst moeten we zorgen dat we geen cruciale informatie kwijtraken. Daarom dalen web-archeologen af in de digitale erfgoedschatkamer van het internet en web-archieven. Hoe
dat in zijn werk gaat vertellen web-archeologen Tjarda de Haan van het Netwerk Digitaal Erfgoed en Kees Teszelszky van de Koninklijke Bibliotheek tijdens dit NDE-vragenuur. Voor meer informatie en de ZOOM-link: hoe web-archeologen graven naar de digital dark age.

Beeld: floppy disks; foto: Wikipedia
 

DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie: Digital Storytellling met audio 

Volgens Het Oogfonds zijn er in Nederland ruim 250.000 mensen met een visuele beperking. Ontwikkelaar van mediaconcepten Paul van der Ham en zijn collega’s van het collectief ‘Cultuur met je oren’ realiseerden zich dat er in veel musea maar weinig te beleven valt voor blinden en slechtzienden omdat veel musea vooral gericht zijn op beeld. Samen met onder andere tentoonstellingsontwerper Johan Akkerman werkt Paul aan het ontsluiten van verhalen die niet gezien kunnen worden. Hij vertelt hoe audio kan bijdragen aan een meer inclusieve publieksbeleving. Lees hier meer.

Beeld: den.nl; logo: DEN

DEN's Digitale Vaardighedendag! 

DEN houdt op 27 oktober een Digitale Vaardighedendag: een dag vol interactieve en praktische online workshops om uw digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Wilt u meer weten over digitale klantreizen of hoe je cross-mediale content creëert? Hebt u geen idee wat je met Google Analytics kunt of hoe je je website inclusief maakt? Blok woensdag 27 oktober in uw agenda en meldt u aan voor één of meerdere webinars.

Beeld: DEN digitale vaardighedendag; logo: DEN

Maand van de Geschiedenis

Oktober is naast Kindermaand tevens maand van de geschiedenis. Het thema dit jaar is Aan het werk! Ook in de provincie Groningen zijn er activiteiten deze maand.

Museum Wierdenland Ezinge
● archeoloog voor een dag archeoloog voor een dag
● op zoek naar gebruiksvoorwerpen uit de wierde van Ezinge: een rondleiding onder leiding van een gids op zoek naar gebruiksvoorwerpen uit de wierde van ezinge
● Ezinge: het Pompeï van het Noorden: een rondleiding door het museum en over de wierde van Ezinge pompeii
● grondwerk: graven in het verleden met onder andere de expositie 'Hou(t) van bomen' waar archeologische vondsten van hout, zoals schalen en wagenwielen te zien zijn
grondwerk graven in het verleden
● fietsen door het oudste cultuurlandschap van West-Europa: Middag-Humsterland
fietsen door middag-humsterland

De Theefabriek Houwerzijl
Themalezing ‘Het leven van theeplanters in Nederlands-Indië’
theeplanters
Museum Sint Bernardushof Aduard
Kloosterexpeditie in Aduard: Met de app Aduard 3D op je telefoon loop je door de voormalige Sint Bernardusabdij kloosterexpeditie in Aduard

Museum Klooster Ter Apel
Het Klooster Ter Apel in Virtual reality. Welkom in de 16e eeuw. kloosterterapel

Groninger Archieven
● open archiefmiddagen
● de Loketten Gedane Zaken -  Geschiedenis van werkend Groningen
● Vijf fietsroutes: Ontdek fietsend de arbeidsgeschiedenis van Stad en Ommeland

Stichting Hannekemaaierspad
In het werkspoor van tichelaars uit Duitsland; een lezing door George van der Peet van stichting Hannekemaaierspad tichelaars

Beeld: de boer hij ploegde voort; foto: Groninger Archieven

Streektaalsymposia in november

In november staan er twee symposia op het programma over streektalen in Nederland. Deze zijn voor geïnteresseerden toegankelijk, na online aanmelding. De symposia zijn:

Bi-jpraoten: Symposium over het belang en de toekomst van het Nedersaksisch
(5 november 13:00 – 16:00, Business Club Lounge van stadion De Vijverberg, Doetinchem). Gasten zullen in drie sessies spreken over het belang en de mogelijkheden van het Nedersaksisch, in een DWDD-achtige setting. De focus ligt niet alleen op de Achterhoek, maar ook op het Nedersaksisch in het algemeen. Het symposium kan fysiek bijgewoond worden of via livestream. Voor meer informatie en om je aan te melden klik hier. 
Symposium erkende talen in Wolvega met thema Taalemancipatie
Op 18 november 2021 organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het symposium erkende talen met als overkoepelend thema Taalemancipatie. Het ministerie nodigt de bij de erkende (streek)talen betrokken overheden, taalorganisaties, taalinstituten, wetenschappers en sprekers uit om met elkaar te spreken over het centrale thema. Het symposium vindt dit keer plaats in Wolvega in Friesland en is een voortzetting van twee succesvolle edities van het Streektalensymposium in 2017 en 2019.

Lees verder >> Symposium erkende talen in Wolvega met thema Taalemancipatie | CGTC

Beeld: symposium erkende talen Wolvega

Museum Vakdagen
3 en 4 november Broodfabriek Rijswijk

Over iets meer dan een maand wordt de vijfde editie van de Museum Vakdagen gehouden. Met een breed aanbod aan producten en diensten voor musea en een inhoudelijk sterk congresprogramma kunt u zich tijdens de Museum Vakdagen laten inspireren, adviseren en informeren over de ontwikkelingen binnen de museale sector. Wilt u deelnemen als exposant? Er zijn nog enkele standruimtes beschikbaar. Inschrijven kan nog. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de organisatie.

Schrijf u in als exposant óf registreer u gratis als bezoeker.

Beeld: logo Museum vakdagen

de Zelfzwichter en Erfgoednieuws

In september verschenen twee digitale uitgaven van Erfgoedpartners: de Zelfzwichter en Erfgoednieuws.

In de Zelfzwichter onder meer aandacht voor de molen en het klimaat. Heeft (de verandering van) het klimaat invloed op de toestand van molens? Een instructeur en molenaar komt hierover aan het woord. Ook een artikel over het nieuwe wieksysteem van molen
De Hoop in Kropswolde. Wat vindt de (Groninger) molenwereld hier van?

Erfgoednieuws besteedt aandacht aan de nieuwe vaste tentoonstelling van het Universiteitsmuseum Masterminds. Daarnaast een interview met de nieuwe directeur van het Nationaal Bus Museum Rob Bezema. Wat zijn zijn plannen met het museum?

Beeld: omslag de Zelfzwichter 2021.2

Collectie Groningen uitgelicht
Strohakselmachine Museum ’t Rieuw Nuis

In archaïsche termen heet het apparaat een ‘stroohakselmachine’, maar de moderne variant staat bekend als ‘strohakselaar’. En wordt als zodanig nog volop gebruikt, voor een breed scala aan toepassingen.

Veel werktuigen die vroeger in de landbouw werden gebruikt, zijn door de ontwikkelingen ingehaald en buiten gebruik geraakt. Vaak is zelfs de betekenis ervan verloren gegaan en weet alleen een stokoude boer of een verzamelaar nog te vertellen waar het ooit lang geleden voor diende.
Het bouwjaar van deze machine is rond 1930. Door middel van handbediening wordt een groot en zwaar rad in beweging gebracht. Aan dat rad zitten twee messen. Via een goot waarin een ketting met meenemers loopt, wordt het stro aangevoerd naar de messen. Door een tandwiel te verstellen kan de haksellengte van het stro worden bepaald. Het gehakselde stro werd vervolgens gebruikt als veevoer en als strooisel bij varkens.

Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte
 

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van Erfgoedpartners en CGTC 
Lopende Diep 8 Groningen, 9712 NW Groningen, (050) 313 00 52
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp