Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 228 | 02/04/2021

alt_text
list

In dit  nummer

  • Molenzomer 
  • Groninger culturele instellingen starten snelle subsidieregeling
  • Herinnering: Nieuwe subsidieregeling provincie Groningen
  • Willem Wolff Prijs 2021
  • Archeologielezingen 
  • Goffe Jensma te gast bij DutchCulture 
  • ErfgoedAcademie
  • De Vrijheidsliedjes
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

De praktijk van hokjes


Deze week heb ik een paar interessante gesprekken gevoerd met mensen die nadenken over toekomstig cultuurbeleid. Veel mensen zijn daar vanuit een eigen invalshoek mee bezig. Natuurlijk daagt corona de culturele sector uit om na te denken over gezonde bedrijfsvoering voor vandaag en morgen. Daarnaast zijn overheden druk bezig hun cultuurbeleid vorm te geven vanuit een nieuw perspectief van gemeentelijke herindeling en het afstemmen van taken tussen gemeenten en provincie. In Groningen loopt er ook nog een mooi toekomstproject waarbij de bevolking meedenkt over wat Groningen in de toekomst nodig heeft om er goed te kunnen leven. Wat deze vraagstukken verbindt is dat je moet afbakenen om verder te komen, maar dat daarmee ook de wereld om ons heen in blokken wordt verdeeld: kunst – natuur – erfgoed – economie – leefbaarheid etc. Voor al die blokken komen vervolgens beleidsplannen en projectplannen waaraan mensen en organisaties zich verbinden. Voor je het weet heeft iedereen zicht op zijn eigen themablok, maar geen zicht meer op het geheel. Tenminste: als je in de laag van het beleid blijft. Het bijzondere is dat hoe dichter je op de praktijk zit, hoe meer een indeling in blokken je in de weg zit. Voor veel mensen die in de erfgoedsector bezig zijn geldt dat. De eigenaar van een molen die bezoekers ontvangt die het Pieterpad lopen, heeft te maken met beleid rond instandhouding monumenten, ruimtelijke ordening, toerisme en leefbaarheid. De eigenaar van een kerk op een wierde met een mooi orgel heeft met hetzelfde rijtje te maken en kan daar kunst aan toevoegen. Natuurlijk is het afbakenen van beleidsterreinen noodzakelijk om te kunnen werken, maar daarnaast is het afstemmen van beleid noodzakelijk om het voor mensen in de cultuursector werkbaar te houden. Daarbij pleit ik niet voor nog meer overleg en afstemming, maar juist voor het bij elkaar brengen van beleid en praktijk. Ik wens dat beleidsmakers ruimte in hun agenda mogen vrijmaken om met mensen in organisaties te praten en door kennis te nemen van de praktijk de verbinding met collega-beleidsmakers gaan zoeken.  Dat is niet alleen effectief, maar vooral heel inspirerend.

column-icon Roeli Broekhuis

Molenzomer

2021 staat voor Erfgoedpartners in het teken van molens en wandelen. Dat doen wij samen met de organisatie van het Pronkjewailpad onder de noemer ‘Molenzomer’. Inwoners en toeristen worden uitgedaagd om wandelend of fietsend te genieten van de molens en het landschap en alle Groninger molens op te zoeken. Wie meer wil weten kan terecht op de website www.groningermolens.nl waar interessante molenverhalen en -liedjes te vinden zijn, maar ook interviews met molenaars en molengidsen, recepten en museale molenvondsten. www.groningermolens.nl.
Gedurende de Molenzomer wordt de website geregeld voorzien van nieuwe informatie. Ook het molenblad de Zelfzwichter zal aandacht aan de Molenzomer besteden.

Pronkjewailpad
In samenwerking met Erfgoedpartners biedt het Pronkjewailpad in 2021 de wandelaar een extra uitdaging: zij kunnen namelijk een ‘molenstempel’ verdienen door vragen over molens te beantwoorden. In 2021 doen ruim
negentig molens in de provincie Groningen mee als extra stempelpost – niet alleen op de routes van het Pronkjewailpad, maar ook daarbuiten. Bij die molens moeten wandelaars vragen beantwoorden of opdrachten uitvoeren. Wandelaars die vijftig molenstempels hebben verzameld ontvangen een bijzonder cadeau.

Oostroute van het Pronkjewailpad geopend
Naast de Noord- en de Zuidroute is vanaf 1 april ook een Oostroute van het Pronkjewailpad. De ruim tweehonderd kilometer lange route loopt door het oosten van de provincie Groningen. Op een verrassende wijze maken wandelaars kennis met het landschap, de cultuur, het erfgoed én de inwoners van dat gebied. De 220 kilometer lange route is van 1 april tot en met 31 oktober te wandelen. De inschrijving voor de Oostroute is inmiddels geopend. Ook de Noord- en Zuidroute blijven het komende jaar geopend. Meer informatie en inschrijven kan via www.pronkjewailpad.nl.

Beeld: wandelaars bij een molen; foto: K. Noot

Groninger culturele instellingen starten snelle subsidieregeling

Sinds 1 april is er een nieuwe, snelle subsidieregeling voor (podium)kunstenaars en ZZP’ers in de culturele sector van de provincie Groningen. Waar normaal gesproken de lokale overheden initiatiefnemers zijn voor dit soort regelingen, komt het initiatief en het budget in dit geval uit het culturele veld zelf. 

Beeld: organist Mannes Hofsink; foto: Martien Hovestad
Een aantal rijks-gesubsidieerde culturele instellingen zet een deel van hun steunbudgetten in om Groninger (podium)kunstenaars die nu geen steun vinden, een collectief gebaar als hart onder de riem te steken met een financiële bijdrage aan een productie. In totaal is er € 170.000 beschikbaar. Op 1 april gaat het snelloket open via de website van Kunstraad Groningen. 

Herinnering: Nieuwe subsidieregeling provincie Groningen

Culturele instellingen, die activiteiten organiseren gericht op amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed, kunnen subsidie krijgen. De regeling is de opvolger van het Incidenteel Cultuurbudget (ICB). Vanuit het Coronafonds is er extra geld beschikbaar gesteld. De deadlines voor het indienen van uw plannen zijn 1 april, 15 mei, 15 september en 1 november 2021. Lees meer over de nieuwe subsidieregeling.

Beeld: een zilveren denarius uit de tijd van de Frankische keizer Lodewijk de Vrome (814-840), collectie Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Ding mee naar de Willem Wolff Prijs 2021

Bent u betrokken bij een project of initiatief op het gebied van techniekgeschiedenis?  Dan kunt u meedingen naar de Willem Woff Prijs die bestaat uit € 2000,- en een plaquette. Het moet gaan om een project in Nederland dat concreet, tastbaar en haalbaar is.  Tot 19 april kunt u zich via een online formulier aanmelden.
Lees hier verder voor de volledige informatie.

Beeld:de Resulta E7, een mini-rekenmachine uit 1964, collectie Vestingmuseum Nieuweschans; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Archeologielezingen terugkijken

Kon u de archeologielezingen, die Erfgoedpartners op 18 en 25 maart online presenteerde, niet bijwonen? U kunt ze terugzien via onze website. U bent dan alsnog getuige van de boeiende lezingen van respectievelijk de archeologen Dion Stoop en Pir Hoebe over Pioniers na de IJstijd (18 maart) en Gezonken in zicht van de haven van maritiem archeoloog Yftinus van Popta (25 maart). 
De lezingen worden omlijst door prachtige films van Frans Driesens, gemaakt in opdracht van Erfgoedpartners.

Beeld: Museum Wierdenland

Goffe Jensma te gast bij DutchCulture on Tour Limburg

Op maandag 22 maart was hoogleraar Goffe Jensma te gast bij Taaltafel Limburg, een programma en initiatief van DutchCulture on Tour. Hij kwam in deze Editie Limburg aflevering onder meer vertellen over meertaligheid in Friesland en Groningen, de Groninger taal projecten van Centrum Groninger Taal & Cultuur en over de Proeftuin Meertaligheid waar Jensma kwartiermaker van is. Met financiële ondersteuning van de Proeftuin Meertaligheid konden onder meer de taalprojecten Pidgin X en Wordspoken worden ontwikkeld. Lees hier verder. 

Beeld: videostill aflevering

De Vrijheidsliedjes: Een muzikaal verhaal als ode aan 75 jaar Vrijheid

Als onderdeel van het provinciaal programma 75 jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. De Groningse acts hebben elk een verhaal gebruikt als inspiratiebron voor een nieuw te schrijven lied. De bands Wat Aans!, VanDeStraat, Them Dirty Dimes, Swinder en soloartiesten Léon Masembe, Bert Hadders en Inge van Calkar produceerden elk hun eigen, persoonlijke Vrijheidslied en videoclip. De zeven songs vormen een actuele en duurzame link met het verleden en zijn de uitkomst van een artistieke keuzevrijheid die voor vele anderen in de wereld niet zo vanzelfsprekend is. Het project De Vrijheidsliedjes wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en POPgroningen.

In de aanloop naar 5 mei wordt wekelijks een Vrijheidsliedje gepresenteerd op de websites en sociale media van POPGroningen en CGTC. Links naar de al gepresenteerde videoclips:

Bert Hadders - De Band Speult Jippiejippiejee
Swinder - Ik Zai Pekel Nooit Weer
Wat Aans! - De Inslag

Beeld: Swinder; foto: Knelis

Collectie Groningen uitgelicht
‘Het belang van verbinding’ van Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Radio’s speelden een belangrijke rol in  communicatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Radio’s zoals deze, van de Canadezen. Dit is een wireless zend- en ontvangstinstallatie set nummer 19, een set die veel gebruikt werd in militaire voertuigen zoals carriers en tanks.

Deze set is dubbel uitgevoerd: er kon verbinding worden onderhouden met infanterie-eenheden in de voorste linie, die met een verbindingsset nummer 18 ‘Walkie Talkie’ waren uitgerust. Via set nummer 19 kon ook ondersteuning van andere eenheden (zoals tanks) worden aangevraagd.
De radio speelde een belangrijke rol in een mooie anekdote uit Groningen. Een Forward Observation Officer (FOO) van de Canadezen zag dat aan de Ubbo Emmiussingel een groepje Duitse militairen bezig was met het inladen van personenauto’s. Met set nummer 18 werden de coördinaten doorgegeven aan nummer 19 in de carrier, dat op zijn beurt een batterij veldgeschut bij Schelfhorst in Eelderwolde informeerde. Wat volgde was een granaatsalvo dat de verdere werkzaamheden van de Duitsers verijdelde.

Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners Lopende Diep 8 Groningen, Gr 9712 NW Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp