|
|
Oktober Kindermaand
Oktober Kindermaand zit er op voor dit jaar. 2020 was door de coronapandemie ook voor dit evenement anders dan anders. Zo waren er minder deelnemende organisaties. De molens bijvoorbeeld konden nu niet meedoen omdat de 1,5 meter afstand niet realiseerbaar is in veel molens.
Evaluatie
Om een goed beeld te krijgen van het verloop van Oktober Kindermaand 2020 ontvangen de deelnemers een evaluatieformulier. Halverwege oktober hebben wij al een eerste meting gedaan en daaruit komt naar voren dat gelukkig toch nog heel wat kinderen – en volwassenen – hebben meegedaan. Dat blijkt ook uit de vele stickerkaarten die wij ontvingen.
Stickerkaarten
Door deel te nemen aan activiteiten konden kinderen ook dit jaar stickers verdienen. Kinderen die volle kaart met drie stickers naar Erfgoedpartners sturen, ontvangen een prijsje als verrassing thuisgestuurd.
|
De afgelopen paar weken worden er bij Erfgoedpartners dagelijks kaarten bezorgd van kinderen die meegedaan hebben aan Oktober Kindermaand. Ze hebben stickers verzameld bij verschillende activiteiten en met hun volle spaarkaart hebben ze een cadeautje verdiend. Bij sommige kaarten is zelfs een briefje bijgevoegd om te laten weten hoe leuk ze Oktober Kindermaand vonden, mooi om dat enthousiasme te zien.
Tot nu toe hebben 87 kinderen hun kaarten opgestuurd, de meeste in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar – 60 kinderen – een kleiner deel in de leeftijd 8 t/m 12 jaar – 27 kinderen. Vaak doen er meerdere kinderen uit één gezin mee, we hebben kaarten ontvangen van 50 adressen.
Beeld: stickerkaarten en ontvangen geschreven berichtjes van kinderen |
|
|
|
Museummagazine 2021-2022
De redactie van het Museummagazine Noord-Nederland | Noord-Duitsland bereidt momenteel de editie 2021 voor. De bedoeling is deze rond 1 april 2021 te kunnen presenteren maar een en ander hangt natuurlijk ook af van de situatie met betrekking tot corona. De musea zijn inmiddels uitgenodigd (weer) mee te doen en de eerste aanmeldingen zijn binnen. Is uw museum niet benaderd voor deelname aan dit succesvolle publieksblad maar wilt u wel graag participeren, dan kunt u hierover contact opnemen met Erfgoedpartners: info@erfgoedpartners.nl. |
Er zijn nog exemplaren van de editie 2020-2021 beschikbaar. Wilt u exemplaren voor bijvoorbeeld uw museumwinkel bestellen dan kan dat aan de hand van het bestelformulier Museummagazine 2020-2021. Het maximum aantal exemplaren dat per post kan worden opgestuurd is 25. Langskomen kan in principe ook maar omdat er in deze coronatijden niet altijd iemand is, wordt u verzocht uw komst aan te kondigen en ons te laten weten hoeveel exemplaren u wilt meenemen.
Beeld: omslag Museummagazine 2020-2021 |
|
|
|
Nieuwe data voor workshops en Kijkje in de Keuken
In de hoop op betere tijden met minder coronabeperkende maatregelen hebben we de twee workshops en de excursie die dit najaar zouden plaatsvinden, uitgesteld tot het voorjaar 2021. Deze bijeenkomsten zijn zo praktijkgericht dat ze zich helaas niet leenden voor een digitale variant.
Het gaat om de volgende activiteiten:
De workshop digitalisering: vrijdag 23 april 2021
Deze workshop was aanvankelijk gepland op 11 december aanstaande en verhuist nu naar vrijdag
23 april. In de Mennozaal van de Doopsgezinde kerk in Groningen zal docent Bibi Bodegom van 10:00 tot 12:30 uur een workshop geven over Linked Open Data. We borduren voort op het onderwerp Linked Open Data, dat tijdens de eerste workshopmiddag in februari 2020 veel belangstelling trok. De ochtend staat ook open voor wie daar niet bij was.
Werkbezoek ‘Kijkje in de keuken’: datum volgt
Een excursie naar het Groninger Museum om te ontdekken wat deze instelling doet aan toegankelijkheid in de breedste zin des woords. Laat u inspireren door oplossingen voor uitdagingen op het gebied van de toegankelijkheid en meerstemmigheid. Zodra een nieuwe datum is vastgelegd informeren wij u onder meer via de Erfgoedloper en onze website. |
Adlib-workshop: dinsdag 14 juni 2021
Deze volgeboekte Adlib ‘opfris’ workshop kon eind oktober helaas niet doorgaan wegens coronaperikelen. De nieuwe datum van de cursus is dinsdag 14 juni aanstaande van 10:00 tot 16:30 uur. De locatie is de Doopsgezinde kerk aan de Oude Boteringestraat in Groningen. De cursisten ontvangen bericht en hoeven zich niet opnieuw aan te melden. Er wordt een wachtlijst voor deze cursus bijgehouden.
Hulp nodig bij Adlib?
Heeft u als museum vragen over Adlib en komt u niet verder? Stuur uw vraag en gegevens naar info@erfgoedpartners.nl. Wij nemen dan contact met u op om te bespreken hoe wij u het beste kunnen helpen.
Beeld:cursusmateriaal; foto: Tom Heyne |
|
|
|
Nieuws van CGTC
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) zijn meer gaan samenwerken, daarom zult u vanaf nu regelmatig informatie van het CGTC in de Erfgoedloper aantreffen.
Moi Forum! – Veur Mekoar. Zo heet de gloednieuwe, online pilot talkshow over de Groninger taal die Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) twee maanden geleden – op zaterdagavond 5 september om 20:00 uur – lanceerde in het Forum. Presentator Marcel Nieuwenweg en sidekick Jan Veldman ontvingen verschillende gasten aan tafel om in de breedste zin te praten over het Gronings als streektaal. Westkantstad, Wat Aans! en Marlene Bakker zorgden voor de muzikale omlijsting.
Experiment
Voor de organisatie was het ontwikkelen van een online talkshow een nieuw experiment. We zijn een bijzondere ervaring rijker! In verband met de geldende coronamaatregelen in de Meertmoand Streektoalmoand hebben we de Dag van de Grunneger toal moeten cancellen. |
Maar met hulp en inzet van het Forum en verschillende, bij de Groninger taal betrokken, partijen hebben we als alternatief toch nog een mooie publieksactiviteit voor het Gronings neer kunnen zetten dit najaar. En daar zijn we blij om en trots op! We kunnen terugkijken naar een hele geslaagde pilot live-uitzending Moi Forum! – Veur Mekoar!
Weerom kieken
Moi Forum! – Veur Mekoar terugkijken? Dat kan via het CGTC Youtube-kanaal en via Platform F, het online kanaal van Forum Groningen. De uitzending is in vier losse delen te bekijken.
De Moi Forum! – Veur Mekoar online talkshow van CGTC is hier terug te kijken.
Beeld: presentatoren en gasten tijdens online talkshow; foto: Patricia Ottay |
|
|
|
ErfgoedAcademie
Flexibel ondernemen in coronatijd
Op 12 november verzorgt NMo NU een bijeenkomst voor eigenaren en beheerders van monumenten die bij hun exploitatie te maken hebben met de gevolgen van het COVID-19 virus.
Beeld: hoofdpoort Nienoord; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
Dit webinar is een samenwerking van de ErfgoedAcademie, de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM), het Nationaal Restauratiefonds (NRF) en de Pieterskerk Leiden.
Online op 12 november van 15:30 – 17:00 uur.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden. |
|
|
|
Oproep Cultuurfonds Groningen: blijf aanvragen indienen in coronatijd
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen heeft besloten de richtlijnen tijdelijk te verruimen. Aanleiding is het gegeven, dat er een grote terugloop is in aanvragen sinds de uitbraak van de coronacrisis, terwijl culturele- en natuurorganisaties het zwaar hebben. Het Fonds roept organisaties dan ook op te blijven indienen. Deze verruiming wordt gehanteerd zolang het budget dit toelaat. Door de verruiming kunnen aanvragers bijvoorbeeld vaker dan eens per drie jaar een aanvraag indienen of juist aanvragen als al driemaal op rij een bijdrage is toegekend. Maar ook extra projectkosten die corona-aanpassingen met zich meebrengen kunnen in aanmerking voor een toekenning komen, ook als daar niet direct een concreet project tegenover staat. |
De ondersteuning kan bijvoorbeeld ook dienen voor versterkingsapparatuur voor een dirigent die door coronamaatregelen een grotere afstand moet overbruggen met zijn stem. Of voor extra repetitiekosten, omdat er alleen in kleinere bezetting kan worden gerepeteerd. Of voor extra zaalhuur of marketingkosten, omdat er minder publiek per optreden kan komen. Maar ook bij gederfde publieksinkomsten wil het Cultuurfonds Groningen overwegen om verlies tijdelijk te compenseren als om te voorkomen dat een project volledig moet worden afgeblazen. De extra tegemoetkoming bedraagt maximaal € 5.000.
Beeld:muzikaal optreden met publiek in coronaopstelling; foto: luthersbachensemble.nl |
|
|
|
Geheugen van Nederland
Fotoarchieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken. Aan dit verzamelde digitale erfgoed kleven talloze verhalen.
Geheugen van Nederland is een campagne-initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). Het doel is om deze verhalen een podium te geven op de campagnewebsite , Facebook en Instagram. Alle Nederlandse erfgoedinstellingen, groot of klein, kunnen deelnemen. Hoe dit in zijn werk gaat leest u hier.
|
Feestelijke presentatie 25 november
De campagne loopt al zo’n drie maanden met succes en viert dat met een (digitale) landelijke lancering op woensdag 25 november a.s. van 10.00 tot 11.30 uur.
Informatie over het programma van de presentatie en aanmelden is hier te vinden.
Meer informatie
De lancering van het Geheugen van Nederland is online en vindt plaats op woensdag 25 november 2020 van 10:00-11:30 uur. Meldt u uiterlijk 22 november aan via deze link.
Beeld: logo Geheugen van Nederland en logo DEN |
|
|
|
In de eetzaal van Klooster Ter Apel werden in 1954 drie glas-in-loodramen geplaatst van een van de belangrijkste Groningse kunstenaars uit de twintigste eeuw: Johan Dijkstra. Dijkstra maakte faam als schilder, maar hij was ook actief als glazenier. Zijn traditionele glazen zijn meestal van historische of religieuze aard en hebben een duidelijke symboliek.
Tijdens de middeleeuwen hebben rijke mensen gebrandschilderde glazen aan kerken geschonken om in hun zielenheil te voorzien. In moderne tijden staan vaak de glazeniers centraal. Dit geldt in belangrijke mate voor Klooster Ter Apel. De drie glazen uit 1954 vormen een combinatie in de erker van de refter. |
Het linker glas verbeeldt de aanbidding der wijzen. Een mooi detail is dat de wijze koning vooraan zijn kroon heeft afgedaan ter ere van het Christuskind. Het middelste raam verbeeldt Jezus, Maria en Martha voor de opwekking van Lazarus en verwijst naar Johannes 11.25: “Ik ben de verrijzenis en het leven.” Deze tekst staat linksonder de voorstelling afgebeeld. Het rechter glas verbeeldt Johannes de Evangelist ten tijde van het schrijven van het Bijbelboek Openbaring.
Johan Dijkstra maakte in 1940 ook het herdenkingsraam in de kloostergang voor ir. De Vos tot Nederveen Cappel.
Tekst: Fred Ootjers;
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
Platform Archeologie en Publiek
|
|
12 November
|
|
13:00 - 15:00 uur
|
|
ZOOM
|
|
|
|
|
3 December
|
|
15:30 - 16:30 uur
|
|
ZOOM
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.
Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2020 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|