|
Column
|
Beklemming
Iedere keer schrik ik weer als ik foto’s zie van misstanden tijdens de politionele acties in Indonesië, zoals vanochtend in mijn krant. Het liefst zie ik dit soort foto’s niet, maar wegkijken helpt niet, het beeld is binnen voor je het weet en doet zijn werk. Wat de boodschap dubbel beklemmend maakt, is dat het over handelingen van Nederlanders gaat in dienst van de Nederlandse overheid in een verleden dat nog heel dichtbij is, maar ver genoeg weg om er kritisch naar te kunnen kijken. Dat laatste gebeurt op dit moment met meerdere onderwerpen, omdat er een grote behoefte bestaat om niet alleen de grote mannen uit de eigen geschiedenis te kennen, maar om een goed beeld van gebeurtenissen uit het verleden te krijgen. Dan gaat het niet alleen om mooie momenten, maar ook om schurende omstandigheden. Als erfgoedsector hebben we daar ook mee te maken. Niet alleen door de keuze voor wat we verzamelen, maar ook door de verhalen die we over onze monumenten en objecten vertellen. Een kunsthistorische beschrijving van een monument kan heel anders zijn dan de sociale context waarin het gebouw werd opgetrokken of de persoonlijke ambities van bewoners en gebruikers. Naast het geven van verschillende informatielagen, hebben we als sector ook de opgave om alle verhalen die er te vertellen zijn zichtbaar te maken, zowel de mooie als ook de droevige. Vooral die laatste moeten we niet weglaten, hoe ongemakkelijk ook, want vanuit die beklemming ontstaat begrip voor de effecten van ons handelen.
|
Roeli Broekhuis
|
|
|
|
|
Cursusaanbod 2020-2021
Erfgoedpartners biedt al jarenlang cursussen en workshops aan voor erfgoedinstellingen. Dat aanbod is geen enkel seizoen hetzelfde. We kijken naar wat er in onze aangesloten instellingen aan vragen zijn en bundelen deze tot relevante cursussen. Er zijn grote verschillen te zien tussen het huidige aanbod en dat van pakweg twintig jaar geleden.
Werkbezoek Toegankelijkheid
26 november, Groninger Museum
Zo was het in bijvoorbeeld 1998 niet aan de orde om een werkbezoek over toegankelijkheid te organiseren, wat we komend seizoen wel doen. Zet het alvast in uw agenda, want op 26 november kijken we wat het aanbod van het Groninger Museum is op het gebied van toegankelijkheid. Dit werkbezoek is bedoeld om geïnspireerd te raken en je de vraag te stellen: wil ik dit ook, kan ik dit ook, of moet het dan anders? De aandacht die in de Nederlandse musea en erfgoedinstellingen ontstaat voor het verwelkomen van doelgroepen met een beperking was twintig jaar geleden nog niet grootschalig aan de orde. Erfgoedpartners is blij te zien dat er steeds meer interesse komt om mensen met een beperking een interessant bezoek te kunnen aanbieden.
Cursus Adlib Windows
27 oktober
Toch zien we ook dat onderwerpen die in 1998 actueel waren, zoals een cursus ‘Gebruik van de AAT’, in 2020 nog steeds belangrijk zijn. Veel museumcollecties worden nog steeds in een collectiebeheersysteem geregistreerd zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een thesaurus zoals de AAT. Het gebruik van thesauri komt weer nadrukkelijk aan bod tijdens de cursus Adlib Windows op 27 oktober.
Workshop Linked Open Data
11 december
Waar goed termengebruik toe kan leiden wordt duidelijk in de workshop op 11 december als we kijken hoe we Linked Open Data kunnen maken van de gegevens in onze eigen systemen. Dat wordt trouwens een echte WORKshop: vergezichten schetsen over wat er met Linked Open Data mogelijk is wordt genoeg gedaan: nu nog de praktische aanpak, hoe begin je? Verdwenen zijn de driedaagse cursussen ‘Registratie en documentatie’, die jarenlang in heel Nederland op dezelfde manier werden gegeven. |
Dat waren uitstekende cursussen, met voldoende tijd om de geschiedenis van het registreren van objecten te belichten. Een beetje museum-geschiedenis was het. Maar drie dagen vraagt veel van de cursisten. Daarom is het goed dat dit soort kennis nu veel flexibeler wordt aangeboden op verschillende manieren: themaworkshops, platformbijeenkomsten, werkbezoeken en bezoeken-op-locatie.
Molengidscursus
De vernieuwde Molengidscursus herbergt ook een aanbod dat voor andere erfgoedinstellingen interessant is. Deze cursus is circulair van opzet, dus je kunt op elk moment instappen. De eerste molengidsen die de cursus in deze opzet volgden studeren dit najaar af. De Molengidscursus bestaat in de huidige opzet uit zes modules, die ook los te volgen zijn. Zo kan de module ‘marketing en communicatie van een evenement’ ook door andere beginnende vrijwilligers of medewerkers van erfgoedinstellingen gevolgd worden. En zeker de rondleidingsmodule is interessant: als je als museumgids in een molen leert rondleiden, kun je het overal, want nergens moet je zo goed op veiligheid letten. Het publiek in een molen is ook zeer gemêleerd, dus hoe je je verhaal vertelt doet er wel degelijk toe.
Aanmelden
Corona maakt de cursussen soms ingewikkeld, we hebben al enkele sessies door webinars vervangen. Maar rondleiden bijvoorbeeld leer je in de praktijk. Daar moeten we woekeren met de ruimte en oplossingen zoeken in kleine groepjes. We zullen in het seizoen 2020-2021 creatief moeten zijn, maar dat het overgrote deel van het aanbod doorgaat, staat vast.
Bekijk het volledige aanbod op onze website, zowel de geplande curssussen als die op aanvraag. Meld je aan via het online aanmeldingsformulier onderaan de pagina.
Beeld: cursus Adlib; foto: Tom Heyne |
|
|
|
Oktober Kindermaand 2020
Ook in 2020 is oktober kindermaand waarbij wij hopen dat er voldoende bewegingsvrijheid is voor de instellingen om kinderen te kunnen ontvangen. In principe kent het evenement een vertrouwde opzet: kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun volwassen begeleiders kunnen gedurende de weekeinden van oktober een activiteit bezoeken in een museum, molen, bibliotheek, theater, muziekschool, natuurplek en dergelijke. Het aanbod plaatsen wij op kindermaand.nl. Het voordeel van een website is dat tot vlak voor de start er nog informatie kan worden toegevoegd of aangepast.
Na de activiteit hebben de kinderen een sticker verdiend. Als ze drie stickers op hun kaart hebben verzameld en de kaart naar Erfgoedpartners hebben getuurd, ontvangen ze een prijsje als verrassing thuisgestuurd. Het informatiepakket wordt te zijner tijd naar de deelnemende instellingen gestuurd.
De activiteiten zijn gratis voor kinderen. Voor ouders en andere begeleiders geldt in principe dat zij gewoon entree betalen. Natuurlijk is voor iedereen vrij entree verlenen ook een optie! |
Net als vorig jaar worden de voedselbanken weer bij het evenement betrokken. De speciale kaart geeft één volwassene recht op vrij entree voor een Oktober Kindermaand-activiteit. De entreekosten voor volwassenen met deze kaart kunnen door de deelnemende instellingen bij Erfgoedpartners worden gedeclareerd.
Centrum voor Groninger Taal & Cultuur
Nieuw dit jaar is de betrokkenheid van CGTC: Centrum voor Groninger Taal & Cultuur. Die betrokkenheid vloeit voort uit de intensievere samenwerking tussen Erfgoedpartners en CGTC. U kunt daarom ook aanbod met een Gronings(talig) tintje verwachten.
Wij hopen u in volgende edities van Erfgoedloper regelmatig te informeren over Oktober Kindermaand. Uw activiteit aanmelden kan via het online aanmeldingsformulier.
Hoe sneller wij de aanmelding ontvangen, hoe sneller wij de activiteiten ook mee kunnen nemen in de publiciteit.
Beeld: leren in de molen; foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Nieuw bestuurslid: Annet Brinkgreve
Annet Brinkgreve: een duizendpoot treedt toe tot het bestuur van Erfgoedpartners
Dinsdag 14 juni 2020 maakte ze haar eerste vergadering van het bestuur van Erfgoedpartners mee. Via Zoom, dat wel. Ze kijkt uit naar de eerste ‘echte’ ontmoeting, die voor haar toch een wat andere lading heeft dan vergaderen via het scherm.
Annet Brinkgreve is 66 jaar en vier maanden en gaat volgende maand officieel met pensioen. Ruim veertig jaar werkte ze als docente Duits aan het Maartenscollege in Haren. Afkomstig uit de Achterhoek bleef ze na haar studie Duitse taal en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen hangen in Groningen. Naast lesgeven hield ze zich bezig met andere taken binnen de school zoals het assisteren van teamleiders en ook was ze zo’n 8 jaar studiebegeleider. ‘Ik vond dat leuk om te doen. Ik hield van één-op-één-contacten met leerlingen en de daarbij horende gesprekken met ouders.’ Daarnaast zat Annet zo'n 10 jaar in de bèta-hoek zoals ze het noemt. ‘Ik ben geïnteresseerd in techniek. Ik organiseerde verschillende bedrijfsexcursies en heb projecten opgezet. Daar heb ik van genoten.’ Een enkele excursie legde ze vast op film. ‘Dat is ook een liefhebberij van mij: films maken en monteren.’
Molens
Door Reint Huizenga, voorzitter van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen en vader van twee oud-leerlingen, kwam ze in de molenwereld terecht. 'En voordat ik het wist nam ik in 2018 deel aan de allereerste Molengidscursus.’ Daarna nam ze de educatieve taken van Henk Helmantel over, is ze nu coördinator van educatieve projecten en lid van het leerteam van de |
moleninstandhoudersopleiding. Ook maakt ze deel uit van de activiteitencommissie. 'Leuke club mensen om mee samen te werken, enthousiast en realistisch. Ten aanzien van de coronacrisis bijvoorbeeld heeft men besloten de molens van de MSMOG tot 1 september gesloten te houden omdat het houden van 1,5 meter afstand in een molen vaak moeilijk haalbaar is.’
Blues
Naast vrijwilligerswerk voor de molens is Annet ook actief voor het muziekcafé in het Drentse Amen waar regelmatig 'The Blues' te horen is. ‘Ik draai daar kassadiensten, al heb ik dat op een wat lager pitje moeten zetten vanwege de molens.’
Proeftijd
En dan nu het bestuurslidmaatschap van Erfgoedpartners. ‘De vraag om lid te worden van het bestuur heeft me enigszins overvallen. Ik vroeg me af hoe ze aan mij kwamen, maar ik vermoed dat iemand binnen de MSMOG mij heeft voorgedragen. Ik heb vier dagen bedenktijd gevraagd en daarna besloten het te doen. Eerst voor een jaar. Ik verwacht veel over erfgoed te leren en ga proberen, m'n steentje bij te dragen. Ik heb de eerste vergadering vooral geluisterd, de rest komt later wel.'
Beeld: Annet Brinkgreve op Krijtmolen d’Admiraal van Harm-Ydo Hilberdink in Amsterdam |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis 2020
Is uw organisatie al aangemeld voor de Maand van de Geschiedenis 2020?
In oktober is er volop aandacht voor geschiedenis. De landelijke organisatie heeft gekozen voor het thema Oost/West: Van kruistochten tot slavenhandel en van Koude Oorlog tot globalisering. Of u een stadswandeling, filmavond, podiuminterview of online panelgesprek organiseert: alle activiteiten zijn welkom, zolang ze over geschiedenis gaan, openbaar toegankelijk zijn én voldoen aan de coronarichtlijnen.
|
Meld uw activiteit aan vóór 10 augustus om kans te maken om mee te gaan in de offline campagne, zoals het Maand van de Geschiedenis-magazine.
Meer informatie: maandvandegeschiedenis.nl.
Aanmelden? Klik hier.
Op YouTube is een interessant filmpje geplaatst door Sikkom. In deze film vertelt Lieuwe Jongsma van de Groninger Archieven over het slavernijverleden van Groningen.
Beeld: Abel Tasman, ontdekkingsreiziger uit Lutjegast (WK); foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Een betonningsvaartuig is zo'n stille werker die je op zee altijd bezig ziet, maar zonder dat ze opvalt. Het is een schip dat boeien, tonnen, drijfbakens en steekbakens plaatst en onderhoudt. Weinig spectaculairs aan, maar waar zouden de zeevarenden zijn zonder haar inzet? Waarschijnlijk aan de grond…
Een betonningsvaartuig (ook wel bebakeningsschip of boeienlegger genoemd) wordt ingezet voor het op peil houden van de vaarwegen. De term bebakening wordt gehanteerd voor allerhande vaste (bakens) en drijvende (boeien of tonnen), merktekens waarmee een vaarwater |
wordt afgebakend ten behoeve van de veiligheid van de scheepvaart. Die merktekens, vaak met licht- en/of geluidssignalen, hebben regulier onderhoud nodig en moeten bij wijzigende situaties verplaatst worden.
Het scheepsmodel is gemaakt naar het houten betonningsvaartuig ‘Lauwerszee’ uit circa 1900 en werd rond 1935 gebouwd door Simon Takens, bemanningslid van de ‘Lauwerszee’. Ligplaats van de ‘Lauwerszee’ was voor de loods waarin nu het Visserijmuseum is gevestigd.
Tekst: Fred Ootjers
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.
Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2020 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|