Groninger Molenzomer

Dit jaar kan volop worden genoten van de Groninger molens door ze wandelend of fietsend te ontdekken. Helaas zijn de meeste molens niet open voor publiek, maar via de website www.groningermolens.nl valt veel te ontdekken. Naast informatie over de bestaande en verdwenen Groninger molens, zijn er speciaal voor de Molenzomer nieuwe rubrieken gemaakt. Daarin vindt de bezoeker interessante molenverhalen en -liedjes, maar ook interviews met molenaars en molengidsen, recepten en museale molenvondsten. Ook het molenblad de Zelfzwichter zal aandacht aan de Molenzomer besteden.

Wandelaars die het Pronkjewailpad lopen kunnen een speciale uitdaging aangaan door minsten 50 molens te bezoeken en de bijbehorende vragen te beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om alle 91 molens op deze manier af te stempelen.

Gedurende het jaar komt er steeds meer aanvullende informatie. Molens zullen wel zo veel mogelijk draaien en met de informatie van de website kan tot 1 november worden genoten van een mooie molenzomer.

Thema’s:

Molentochten

Molenrecepten

Interviews met molenaars

Molentermen

Molenliedjes

Museale molenvondsten

Kinderen op de molen

Groninger Molenweekend 2021
Het Groninger Molenweekend was dit jaar op zaterdag 12 en/of zondag 13 juni. De molenaars was gevraagd om op 12 en/of 13 juni zoveel mogelijk te draaien. Men kon dus naast de molens wandelend of op de fiets te bezoeken de molens soms ook nog bekijken!

Wilt u nog nagenieten? Eén van de molenaars van de stichting MsMOG, Vincent Mathlener, heeft een prachtig filmpje gemaakt van de Noordermolen en de Noordstar in Noordbroek tijdens het Groninger Molenweekend. Bekijk het filmpje hier.

Molenfietsroute over het Hogeland
Speciaal voor de Groninger Molenzomer heeft Sanne Meijer in opdracht van Erfgoedpartners en CGTC een molenfietsroute van circa 52 kilometer samengesteld. De fietsroute loopt langs zeven molens in Noord-Groningen. Naast deze zeven molens is er in de route ook aandacht voor de Menkemaborg in Uithuizen, de Pancratiuskerk in Godlinze en Plaats Melkema in Huizinge.

Molenroute

De route is ook te vinden op de site van het Routebureau Groningen, daar kunt u de route opslaan/printen en ook de coördinaten downloaden

Kleurplaat
Voor de jongste molenliefhebbers heeft Marion Roelink voor h de Groninger Molenzomer een kleurplaat gemaakt.

Kleurplaat

Vakinformatie molens
Voor vakinformatie over molens kunt u via home kiezen voor het dossier ‘molens’. Informatie over het molenbiotoopproject is hier ook te vinden. Daarnaast beheert Erfgoedpartners ook de website Groninger Molens, waar onder andere een groot deel van het Groninger molenarchief te raadplegen is.

Moleneigenaren provincie Groningen
In het onderstaande document vindt u per molen in de provincie Groningen de moleneigenaar of moleneigenaren.

Moleneigenaren 2020

Tweedehands boeken: Lijst maart 2020