Ga terug

Archeologielezing Het kastelenlandschap van het Oversticht

De derde lezing in het kader van de archeologielezingen winter 2019/2020 die Erfgoedpartners in samenwerking met erfgoedinstellingen uit Groningen organiseert, is op 18 december in het Veenkoloniaal Museum in Nuis. Spreker is Diana Spiekhout, conservator archeologie bij het Fries Museum en landschapshistorica bij het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dankzij de droge zomer van 2018 kwamen overal in Nederland de contouren van oude gebouwen naar boven. Middeleeuwse kastelen, die er overigens soms heel anders uitzagen dan mensen denken, stonden ook in beekdalen en moerasgebieden en hadden niet altijd de contouren van kasteel Haarzuilen of een Disneykasteel. Ze werden vaak omringd door meerdere grachten, soms wel acht zoals bij de waterburcht te Eelde.

Diana Spiekhout vertelt hierover naar aanleiding van haar promotieonderzoek over kastelen in het Oversticht (De provincies Overijssel en Drenthe, een stukje Groningen (Gorecht), een stukje Friesland (met name de Stellingwerven) en Bentheim (Duitsland). Daarbij komt de vraag aan de orde hoe het kasteel zich verhield ten opzichte van de samenleving en de invloed van de kasteelheer daarop.

Iedereen die geïnteresseerd is in het kastelenlandschap van het Oversticht is van harte welkom bij deze lezing, die wordt georganiseerd in samenwerking met het Veenkoloniaal Museum Veendam. De lezing begint om 20:00 uur met een inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur.

Reserveren kan via https://erfgoedpartners.nl/archeologielezingen/
Locatie: Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, Veendam
Datum en tijd: woensdag 18 december 2019 van 20:00 – 21:00. Inloop vanaf 19:30 uur
Toegang: Gratis

Aanmelden