Over Reizend Erfgoed
Met Reizend Erfgoed reizen medewerkers van een museum of erfgoedinstelling met een aantal voorwerpen uit hun collectie naar een zorginstelling. Daar bezorgen zij bewoners, die niet in staat zijn een museum te bezoeken, een bijzondere ervaring. De erfgoedmedewerkers brengen de collectie samen met de bewoners tot leven.
Reizend Erfgoed brengt erfgoed en zorg bij elkaar. Zo voldoet het programma aan een behoefte bij een doelgroep voor wie Erfgoed niet altijd makkelijk bereikbaar is. Reizend Erfgoed is een samenwerking tussen Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur en een tiental erfgoed- en zorginstellingen.
Doelgroep
Reizend Erfgoed is gericht op ouderen met een fysieke beperking. De vrijwilligers van Reizend Erfgoed zijn geen zorgprofessionals. Daarom is dit programma niet geschikt voor ouderen met (ver)gevorderde dementie. Bij twijfel, neem contact op via info@erfgoedpartners.nl.
Voor zorginstellingen
Wilt u namens een zorginstelling Reizend Erfgoed boeken? Bekijk dan het uitgebreide aanbod en maak uw keuze. Maak de boeking definitief door af te rekenen en de gevraagde informatie door te geven. Na aanmelding neemt de erfgoedinstelling contact met u op voor het maken van een afspraak.
Kosten deelname
Per deelnemersgroep geldt een vergoeding van 75 euro. Wij adviseren de deelnemersgroep te beperken tot 15 tot 20 deelnemers. Erfgoedmedewerkers kunnen u daarnaast vragen om een reiskostenvergoeding op basis van één auto en 0,23 cent per kilometer.
Voor erfgoedinstellingen
Werkt u bij een museum of erfgoedinstelling en wilt u met uw organisatie collecties aanbieden voor Reizend Erfgoed? Meld u aan.
Hulpmiddelen voor erfgoed- en zorginstellingen.
- Draaiboek Reizend Erfgoed een handleiding voor medewerkers over het bezoek zelf.
- Mini-documentaire: bekijk een film over een bezoek van de Menkemaborg aan het Zonnehuis St. Jozef om een idee te krijgen hoe een bijeenkomst kan verlopen.
- Brochure Reizend Erfgoed: een informatieve folder over Reizend Erfgoed bestemd voor iedereen die interesse heeft.
- Een voorbeeldflyer die een zorginstelling kan gebruiken om in huis een Reizend Erfgoed bijeenkomst aan te kondigen.
- Voorbeeld toestemmingsverklaring: een voorbeeld van een toestemmingsverklaring die gebruikt kan worden om toestemming te vragen aan de deelnemers voor het maken van foto’s tijdens het bezoek.
- Workshop: over het geven van een presentatie aan kwetsbare ouderen, bestemd voor (vrijwillige) medewerkers van erfgoedinstellingen die Reizend Erfgoed uitvoeren.
Mini-documentaire
Mini-documentaire Reizend Erfgoed, gemaakt bij een bezoek van de Menkemaborg aan het Zonnehuis St. Jozef.
Reizend Erfgoed wordt mede mogelijk gemaakt door: Erfgoedpartners,
het Mondriaanfonds , de Provincie Groningen en het Prins Bernard Cultuurfonds.