Ga terug

Groninger Molenweekend: 11 en 12 juni

Noordlaren. Korenschoof. Cor Kosmeijer.

Het ambacht van de molenaar

De vlag kan uit want na twee jaar waarin de molens in Groningen niet voor publiek toegankelijk waren, vanwege corona, kan in 2022 het Groninger Molenweekend gelukkig weer gehouden worden. Op zaterdag 11 en zondag 12 juni zullen veel molens in de provincie weer volop draaien. Afhankelijk van het weer zijn de meeste molens in werking. In veel gevallen is er een speciaal programma. De molenaar, en soms ook een molengids, is aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden.

Het thema is ‘het ambacht van de molenaar’. Erfgoedpartners, die het Groninger Molenweekend organiseert, heeft voor dit thema gekozen omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars vijftig jaar geleden werd opgericht. Het Nederlandse molenaarsambacht is in 2017 in de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed opgenomen als eerste Nederlandse erfgoed dat is opgenomen op deze lijst van Unesco.

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners/ Molenhuis, een koepel voor de ongeveer 90 monumentale molens in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert Erfgoedpartners/Molenhuis ieder jaar voorafgaande aan het Groninger Molenweekend een avond voor de vrijwilligers op de molen.

Groninger Molenweekend 2022