Ga terug

Groninger Molenweekend 2023: 10 en 11 juni

Op zaterdag 10 en zondag 11 juni zullen veel molens in de provincie Groningen weer volop draaien. De molenaar(s), en soms ook een of meerdere molengidsen, zijn aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden. Op sommige molens is er zelfs een speciaal programma! Wie overweegt om zelf molenaar te worden, heeft dan volop gelegenheid om kennis te maken met het molenaarschap en wat je moet doen om molenaar te worden.

Industrieel erfgoed
Molens zijn bijzondere monumenten: ze hebben al eeuwen een prominente plaats in het landschap en de dorpen. Door hun karakteristieke uiterlijk zijn ze onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap en hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de sociaaleconomische en landschappelijke ontwikkeling van ons land Zonder mensen zouden molens langzaam maar zeker vervallen. Doordat moleneigenaren en -vrijwilligers zich om hun toestand bekommeren en op tijd onderhoud plegen, blijft dit industrieel erfgoed bestaan.

Werven (vrijwillig) molenaars
Speciaal voor de werving van molenaars, hebben het Gilde van Molenaars afdeling Groningen, Erfgoedpartners en de samenwerkende moleneigenaren enige jaren geleden een spotje laten maken waarin het ambacht van molenaar voor het voetlicht wordt gehaald.

Grunneger Meulenlaid
De bekende Groninger zanger Erwin de Vries heeft op verzoek van Erfgoedpartners in 2019 het Grunneger Meulenlaid gecomponeerd en gezongen . De tekst van dit lied kan rechtenvrij worden gebruikt evenals het filmpje.

Deelnemende molens
Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, soms op beide dagen. Een actueel overzicht is hier te vinden. Ook op de facebookpagina van Erfgoedpartners is informatie over het Groninger Molenweekend te vinden.

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners. Op de bijna 90 molens in de provincie Groningen zijn veelal vrijwilligers actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek.