Na stevige online voorrondes streden op 30 juni 2023 tien teams van finalisten om de titel ‘De Slimste Erfgoedvrijwilliger’ in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vrijwilligers Bertrand van den Boogert en Anneke van Doorn gingen er met de winst vandoor. Zij ontvingen een mooi bedrag van €2.000,- voor het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

 De erfgoedsector in Nederland draait door de inzet van vele duizenden vrijwilligers. Om deze vrijwilligers in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor het belang hiervan, organiseerde het vrijwilligersplatform Erfgoedvrijwilliger.nl een landelijke kennisquiz. Met online voorrondes werden uit elke provincie de best scorende vrijwilligers geselecteerd voor de finale. In Groningen deed Ina Savenije namens Museum Klooster Ter Apel mee aan de wedstrijd.

Streekmuseum in Zuid-Holland naar huis met de winst

Op vrijdag 30 juni 2023 werden de deelnemers in het Nederlands Openluchtmuseum aan de tand gevoeld over diverse

Vrijwilligers Streekmuseum Goeree-Overflakkee winnen de titel. Foto: Kim Kok

erfgoedonderwerpen. De quiz bestond uit meerkeuzevragen, zoals ‘Wat is een poffer?’ of ‘Op welke afbeelding zien we een masteluin?’, maar ook vrijwilligers van het openluchtmuseum passeerden de revue met een aantal vragen, bijvoorbeeld met een voorwerp uit de collectie (‘waar is dit voor?’) of in klederdracht (‘wat klopt er niet aan deze outfit?’). Met videofragmenten over recente en iets minder recente nieuwsfeiten werd het collectief geheugen getest. De laatste ronde streden het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Historische Vereniging Steenderen om de hoofdprijs. Aangemoedigd door een team van mede-vrijwilligers wisten de winnaars Bertrand en Anneke als eerste 5 in 3D geprinte voorwerpen op chronologische volgorde te leggen. Het gewonnen geldbedrag van €2.000,- komt ten goede aan de vrijwilligers van het streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Vrijwilligers onmisbaar voor de erfgoedsector

Zonder de inzet van vrijwilligers kan de erfgoedsector in Nederland niet bestaan. Na afloop van de quiz proostten we dan ook op de vele vrijwilligers die het erfgoed van Nederland beheren en beleefbaar maken. Onder het genot van een hapje en een drankje dansten deelnemers en bezoekers op de muziek van Attacca, met de gele standerdmolen van het museum als prachtig decor.

Word ook Erfgoedvrijwilliger

Zelf ook Erfgoedvrijwilliger worden, bij bijvoorbeeld een museum, molen of historische vereniging? Op Erfgoedvrijwilliger.nl/vacatures vind je een overzicht van organisaties die op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers en jouw hulp kunnen gebruiken.