Ga terug

Burgemeesters openen in september Oktober Kindermaand 2019 met verhaal over Henric Piccardt

Zoals ieder jaar verzorgen de Groningse burgemeesters in september de officiële aftrap van Oktober Kindermaand door het voorlezen van een volksverhaal. Voor het eerst bepalen de gemeenten zelf, in overleg met een basisschool in hun gemeente, wanneer de burgemeester, of in een enkel geval een wethouder, langskomt.

Henric Piccardt
Dit jaar staat het boeiende verhaal van Henric Piccardt (1636-1712) centraal. Piccardt, een domineeszoon uit Woltersum, vertrok op zijn 22e als student met de noorderzon. Hij belandde in Parijs en werd daar kamerheer van koning Lodewijk de Veertiende, de zonnekoning. Van Piccardt, die eens eigenaar was van de Fraeylemaborg in Slochteren, wordt ook verhaald dat hij Parijs af en toe als zwerver verkende en onder bruggen sliep. Maar of dat waar is? De kinderen horen er in het verhaal meer over. Het verhaal werd geschreven door erfgoeddocente Tineke Neyman uit Groningen. Klik hier om het verhaal te lezen.

Stickerkaarten
Ook dit jaar worden er onder alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen, bij de derde sticker krijgen ze een prijsje.

Voedselbankkaarten
In 2019 zijn de voedselbanken in Groningen ook weer betrokken bij Oktober Kindermaand. Daarmee hopen we het evenement meer inclusief te maken. De speciale kaart geeft één volwassene recht op vrij entree voor een Oktober Kindermaand-activiteit.

Oktober Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Aan Oktober Kindermaand doet weer een keur aan instellingen mee. Het programma is binnenkort te raadplegen via www.kindermaand.nl.

Behalve voor de burgemeesters is Oktober Kindermaand inmiddels ook voor scholen en culturele instellingen een begrip geworden. Voor culturele instellingen als musea bijvoorbeeld, die vaak door vrijwilligers worden geleid, is het evenement een prachtige middel om aan educatie te doen. Het evenement, dat dit jaar een kleine naamswijziging onderging en een nieuw logo kreeg, wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Organisatie is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen en de scholen.

Persbericht Burgemeestersactie
Verhaal Burgemeestersactie “De man met de zwarte cape”