Ga terug

Workshopmiddag digitalisering

Elke erfgoedinstelling wil zoveel mogelijk ‘echte’ bezoekers. Maar hoe zit het met digitale bezoekers. Zijn die ook ‘echt’? Wat laat je ze online zien van jouw erfgoed?

Op vrijdagmiddag 14 februari organiseert Erfgoedpartners een workshopmiddag over digitalisering van Erfgoed. We belichten de sociale kant van digitalisering door workshops over: hoe maak je je website toegankelijk voor mensen met een beperking? En hoe zet jouw online tekst de toon voor jouw instelling? We hebben ook aandacht voor de technische kant: wat is een API en wat voor moois kunnen we met Linked Open Data maken? En hoe zorg je dat jouw met zorg gemaakte data duurzaam bewaard blijven?

Het programma:

12.30 Inloop
13.00 Opening en welkom
13.10 Key-note ‘Digitaal duurzaam: is dat nou echt nodig?’ door Marcel Ras, Domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar bij het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)
14.00 Eerste ronde workshops:

  1. ‘Vijf dingen die je kunt doen met een API’ door Shannon van Muijden, datamanager Collectie bij het Zuiderzeemuseum
  2. ‘Schrijven over erfgoed voor het web’ door Hans Schrijer, tekstschrijver en communicatieadviseur, eigenaar Bureau Zeef

15.15 PAUZE
15.30 Tweede ronde workshops:

  1. ‘De kracht van Linked Open Data Informatie’ door Marian Hellema, ICT-erfgoedspecialist, onder andere werkzaam bij Netwerk Digitaal Erfgoed
  2. ‘Digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking’ door Janita Top, web developer en web accessibility specialist

16.45 Afsluiting en borrel

Voor wie Voor iedereen die vrijwillig of professioneel met erfgoed werkt: bestuurders, beleids- en plannenmakers (om plannen aan te scherpen en nieuwe plannen uit te broeden), marketingmensen (om digitale producten toegankelijker te maken en de juiste toon te treffen), mensen die digitaliseren of met collectie werken (om meer achtergrondkennis te krijgen).
Kosten € 20,-
Praktische informatie Aanmelden voor 12 februari 2020. Wie zich als deelnemer heeft aangemeld kan parkeren in de parkeergarage van het Provinciehuis.

Datum: 14 februari 2020, 12.30 - 17.45 uur

Locatie: Provinciehuis Groningen, Sint Jansstraat 4, Groningen

Aanmelden