Ga terug

Verlies genius loci, de identiteit van de plek

In deze lezing gaat Paul Meurs in op het verlies van identiteit van een plek. Wanneer een plek zijn identiteit verliest, verliezen de bewoners hun vertrouwde omgeving. Het landschap en de gebouwen zijn het decor waar het verleden zich afspeelde en waarin de levens van generaties van mensen zich afspeelde. De gevolgen van identiteitsverlies van een plek illustreert hij aan de hand van verwoesting door oorlog, natuurgeweld, modernisering en de versterkingsoperatie in Groningen.

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met het verlies van de genius loci, zoals reconstructie of simulatie (terug naar hoe het (n)ooit was), radicale vernieuwing (de grote sprong voorwaarts) en het zoeken naar continuïteit en een gebonden verandering, waarbij thema’s uit het oude cultuurlandschap doorklinken in de transformatie.

Meurs pleit voor de laatste oplossing. Hoe je voorkomt dat een plek haar identiteit volkomen verliest, maar ver blijft van namaak en vernieuwing op een zorgvuldige manier aanpakt, dat vertelt hij in deze lezing. Interactie met en vragen en opmerkingen vanuit het publiek zijn toegestaan en worden zelfs aangemoedigd.

Over Paul Meurs

Dr. Ir. Paul Meurs is architect-onderzoeker en architectuurhistoricus. Hij werkte in opdracht van RCE in het versterkingsgebied mee aan het ‘Afwegingskader Cultuurhistorie’ en het ‘Afwegingskader Erfgoed en Aardbevingen’. Zijn bureau SteenhuisMeurs maakte cultuurhistorische analyses van tientallen monumenten en gebiedsbiografieën van Eemsdelta, Appingedam en diverse dorpen in de gemeente Groningen.

Praktische informatie

Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert

Inleiding: Goos Gosling-Slotegraaf

Datum: 3 maart 2024

Tijd: 14:30 inloop en koffie/thee | 15:00 aanvang lezing van ongeveer een uur

Kosten:  € 10,- p.p. voor één lezing

Betalen: Betalen kan vooraf op bankrekening Nl 15 RABO 0160 8814 63 o.v.v. Zondagmiddaglezingen 2024, of aan de zaal (contant én pin) .

Kaarten reserveren: Gezien het beperkte aantal plaatsen is het verstandig u vooraf op te geven door een e-mail te sturen naar info@berlagehuisusquert.nl Dan bent u verzekerd van een plaats.

Datum: 3 maart 15:00

Locatie: Berlagehuis Usquert