Ga terug

Lezing: Hollandse Zuinigheid; gebruikssporenanalyse op de kleine benen spitsen met weerhaken uit mesolithisch Doggerland

Door: Merel Spithoven, archeoloog
In deze lezing zal Merel Spithoven de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische kleine (<88,5mm) benen spitsen uit de Noordzee bespreken. Deze spitsen worden gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse in combinatie met een boogschietexperiment leidde tot interessante resultaten. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte (curated) wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal, impact en reparaties. Het ziet er dus naar uit dat hergebruik toen al aan de orde was.

Aanmelden en praktische informatie

Let op: aanvangstijd vervroegd
Inloop: 19.30 uur 19:00 uur
Aanvang: 20.00 uur 19:30 uur

Locatie: Veenkoloniaal Museum, Veendam

De toegang is gratis. Aanmelden verplicht.

Op locatie met publiek?

In verband met coronamaatrdegelen is op locatie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Toegang is gratis, maar voor bezoek op locatie is reserveren verplicht. Wie heeft gereserveerd krijgt één week voor aanvang per e-mail bericht.

Live streaming via Facebook

  • Dankzij de samenwerking met Biblionet is deze lezing  op het aangekondigde tijdstip ook digitaal te volgen via een livestream op facebook.com/groningsebibliotheken
  • U hoeft zich voor het volgen van de livestream niet aan te melden.

Registratie via YouTube

  • Na afloop komt de opname van de lezing ook via YouTube beschikbaar. Zodra deze online staat volgt een aankondiging in de nieuwsbrief de Erfgoedloper en op deze website.

Datum: 16 februari 2022

Locatie: Veenkoloniaal Museum, Veendam