Ga terug

Cursus Molengids

De vele prachtige molens die de provincie Groningen rijk is, verdienen de aandacht van een breed publiek. Veel molens zetten daarom graag hun deuren open voor bezoekers. Maar het ontvangen, begeleiden en informeren van ‘kijkers’ is een taak die molenaars er niet altijd bij kunnen doen. Het laten draaien van de molen vergt immers voortdurende focus. Een molengids als rechterhand van de molenaar biedt dan uitkomst.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

De cursus molengids is bedoeld voor mensen die graag op een molen willen werken, maar die om uiteenlopende redenen zelf (nog) geen molenaar willen worden. Als molengids ben je er voor het publiek. Je organiseert activiteiten, ontvangt bezoekers en geeft uitleg op de molen.
Om dit werk op de molen goed en veilig te kunnen doen, volg je eerst de cursus molengids.

Inhoud van de cursus

In de cursus leer je hoe je bezoekers- van jong tot oud- op een boeiende manier rond kunt leiden op de molen. Je vertelt op een aansprekende manier over de werking en de geschiedenis van de molen waarbij je de veiligheid van bezoekers nooit uit het oog verliest. Bij het organiseren van activiteiten leer je rekening houden met de behoeftes van de doelgroep waardoor je net zo makkelijk schoolklassen als gezinnen met kinderen ontvangt. Tot slot leer je hoe je publiciteit kunt krijgen voor de activiteiten die je organiseert.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten die worden verzorgd door professionals op het gebied van het molenwezen, educatie PR & communicatie. Iedere bijeenkomst bevat een opdracht die je thuis uitvoert en waarmee je toewerkt naar de eindopdracht: het daadwerkelijk organiseren en uitvoeren van een publieksactiviteit op je molen. Heb je alle zes bijeenkomsten bijgewoond en de eindopdracht uitgevoerd , dan ontvang je het certificaat Molengids.

Data

  1. 13 september 2023: 19.30 uur – 22.00 uur Module 1 Geschiedenis van de molen
  2. 27 september 2023: 19.30 uur – 22.00 uur Module 2 Kinderen in de molen
  3. 11 oktober 2023: 19.30 uur – 22.00 uur Module 3 Techniek van de molen
  4. 1 november 2023: 19.30 uur – 22.00 uur Module 4 Publiciteit voor je evenement
  5. 15 november 2023: 19.30 uur – 22.00 uur Module 5 Veiligheid
  6. 1 of 2 december 2023: Tijd nog vaststellen Module 6 Rondleiden

Locaties

We proberen zo veel mogelijk bijeenkomsten plaats te laten vinden bij molens in de provincie.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 200,-.

Maximum aantal deelnemers: Minimaal 8, maximaal 15

Locatie: We proberen zo veel mogelijk bijeenkomsten plaats te laten vinden bij molens in de provincie.

Datum: Start 13 september 2023

Locatie: We proberen zo veel mogelijk bijeenkomsten plaats te laten vinden bij molens in de provincie.

Aanmelden