Oktobermaand Kindermaand stimuleert kinderen van 4 tot en met 12 jaar in oktober met hun ouders en/of grootouders activiteiten te bezoeken in culturele instellingen. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober kunnen kinderen op laagdrempelige wijze kennis maken met culturele instellingen en activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen. De kinderen mogen bij musea naar binnen, kunnen meedoen aan originele workshops, meelopen met spannende rondleidingen en speurtochten of theater- en dansvoorstellingen bezoeken.

Het programma is te vinden op www.kindermaand.nl.

Oktobermaand Kindermaand 2017 heeft voor het eerst een thema, dit jaar is dat Griezelen. Hiermee sluit het evenement aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2017. Instellingen zijn vrij dit thema toe te passen bij de te organiseren activiteiten.

Stempelkaart en prijs

Ook nieuw is de stempelkaart voor kinderen. Op de achterkant van de kaart is ruimte voor vier stempels. Kinderen kunnen bij een bezoek aan de instellingen in de maand oktober, een stempel vragen. Wanneer er vier stempels zijn verzameld, kan vanaf 20 oktober een prijs worden opgehaald bij een locatie in de buurt. De lijst met locaties vindt u onderaan deze pagina.

De kaarten lagen de gehele zomer bij de aangemelde instellingen en bij diverse vestigingen van Biblionet. Ook werden de kaarten in september uitgedeeld op alle basisscholen in de provincie. Alle instellingen die zich aanmelden, krijgen zo snel mogelijk het promotiemateriaal toegestuurd (kaarten, affiche en stempel). Om aan te melden, klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Burgemeestersactie:

Ieder jaar geven op de tweede woensdag in september de burgemeesters het officiële startsein van Oktobermaand Kindermaand. Zij bezoeken dan een school in hun gemeente en ondernemen een activiteit.

De burgemeestersactie vond in 2017 plaats op 13 september. In het overgrote deel van de Groninger gemeenten ging de burgemeester op de woensdagochtend langs bij een basisschool. Er werd opnieuw een Gronings volksverhaal worden voorgelezen. Daarnaast werden ook de kaarten aan de kinderen uitgedeeld en ontving de school de affiche. Het persbericht voor de burgemeestersactie en de bijbehorende lijst met bezoekdata vindt u onderaan deze pagina.

Oktobermaand Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners.

Het is de maand van gratis kinderactiviteiten bij culturele instellingen. Voor het programma: www.kindermaand.nl of www.cultuurkalendergroningen.nl – Uit met kinderen.

Fotoboek Oktobermaand Kindermaand

Erfgoedpartners heeft een fotoboek laten maken. Aan de hand van foto’s wordt het project toegelicht. Het boekje is vooral bedoeld voor organisaties die het project (nog) niet kennen. Bekijk hieronder het fotoboek.

 

in samenwerking met: