Erfgoed op Stee is een project waarbij erfgoedinstellingen uit Groningen bij een zorginstelling op bezoek gaan met 10 objecten uit hun collectie. De objecten komen bij voorkeur uit de niet-kwetsbare C of D collectie van de instelling; dit houdt in dat ouderen ze aan mogen raken en vasthouden. Dit prikkelt de zintuigen, activeert denkprocessen en bevordert mogelijk het reminiscentie proces.

Daarnaast biedt dit erfgoedinstellingen de mogelijkheid om collecties die niet vaak getoond wordt, maar wel interessant kunnen zijn, weer onder de aandacht te brengen. En specifiek voor instellingen die geen permanent onderkomen hebben in de vorm van een museum/centrum, biedt dit een kans om hun collectie te tonen aan publiek.

Erfgoed op Stee werkt nauw samen met de ouderenactiviteiten- en participatiemaand Kunst op Stee van VRIJDAG. Concreet betekent deze samenwerking dat VRIJDAG een creatieve/kunstzinnige activiteit koppelt aan de erfgoedpresentatie.

In januari organiseert Erfgoedpartners een eerste pilot voor Erfgoed op Stee. Vervolgens organiseren Erfgoedpartners en VRIJDAG in maart een gezamenlijke pilot voor Erfgoed- én Kunst op Stee; dit is ook een goed mediamoment voor de actiemaand April, wanneer beide projecten de hele maand samen gaan plaatsvinden.

Met dit project wordt zorg, erfgoed én de kunsten met elkaar verbonden.